Знайомство з Хмельниччиною: Сатанівська синагога – одна з найгарніших культових споруд світу

Сатанівська синагога – одна з найдавніших у Східній Європі іудейська культова споруда. Після реконструкції, що завершилася у 2014 році, її можна назвати візитівкою невеличкого селища Сатанів та однією з найгарніших культових споруд світу.

Точна дата будівництва синагоги невідома – за різними джерелами її звели у період з 1514 по 1532 роки. Однак хімічний аналіз матеріалів, з яких побудована споруда, визначив її дату народження між серединою XVII – початком XVIII століття.

Сатанів – містечко, де здавна жили три громади: православні, католики та юдеї. У XV столітті ця територія входила до складу польської держави. Влада дозволяла юдеям оселятись на Поділлі, зберігаючи власні традиції, але лише у маленьких містечках. Саме тоді євреї почали масово оселятися в Сатанові.

Сатанівська Синагога входила в мережу захисних споруд містечка. Інше призначення споруди – культове. Тут проводили богослужіння для незаможних сатанівських юдеїв. До слова, раніше в Сатанові налічувалося аж 9 синагог, адже близько 75% тутешнього населення складали євреї.

Як культова споруда велика сатанівська синагога діяла до 1934-го. Відтоді протягом п’яти років тут був склад зброї місцевих прикордонників. Адже по Збручу до Першої світової війни проходив кордон з Австро-Угорщиною, а до Другої світової – з Річчю Посполитою.

За роки Другої світової війни на території Сатанова було знищено понад 600 євреїв.

У період після Другої світової війни будівля використовувалася переважно як склад. У занедбаному стані синагога перебувала аж до 2012 року. Ініціатором її реставрації став місцевий підприємець, відновлення відбувалося винятково за кошти благочинців з усього світу. Роботи завершили у 2014 році.

Під час реставрації все, що має особливу цінність, намагалися зберегти у належному вигляді. Так, на стіні, що повернута в бік Ізраїлю та Святої землі, зберігається свята святих Арон-Кодеш. В ніші за завісою, яка називається “парохет, зберігають Святе Письмо. На сьогодні у Сатанівській синагозі є 5 сувоїв Тори.

Долівка у приміщенні вкрита мармуром, привезеним з 12-ти країн світу. Кожен окремий фрагмент мозаїки вирізьблювався за допомогою лазерних променів у Києві. Вся підлога оснащена електричним підігрівом.

Під час реконструкції було відновлено не тільки саму синагогу, але й площу навколо неї. Всередині відвідувачів перш за все вражає інтер’єр – різьблені лави, мармурова підлога, вишукане оздоблення. Де-не-де можна побачити залишки старовинних розписів, як, на жаль, були втрачені за радянських часів. Центральне місце займає старовинний арон-кодеш – спеціальна ніша для зберігання сувоїв Тори.

Кожного року на всі єврейські свята – Рош га-Шана (Новий рік), Йом Кіпур (найсвятіший день року), Хануку, Пурім, Пейсах, Шавуот тут збирають людей для богослужінь та молитов. А ще тут розташоване місце, де, на переконання юдеїв, можна звернутися з проханням до Всевишнього, та отримати його схвалення.

Наразі сатанівська культова споруда входить у десятку найгарніших синагог світу та є пам’яткою містобудування та архітектури України національного значення.

У підготовці матеріалу використано інформацію

з сайтів https://discover.ua/ https://rkc.in.ua/, https://turist.km.ua/ua, https://ua.igotoworld.com/, https://andy-travel.com.ua/

попередня статтяВічна пам’ять та слава Героям, які загинули за незалежність України!