Знайомство з Хмельниччиною: костел святої Дороти у Славуті

Місто Славута славиться не лише своєю чарівною природою, а й пам’ятками християнської сакральної архітектури XIX століття – костелом Святої Дороти.

Римо-католицький костел Святої Дороти збудований в Славуті в 1825 році.

Він є точною копією паризького костелу Святого Євстафія. Був родовою усипальницею князів Сангушків. Знаходиться на території міського парку, закладеного в XVIII столітті знаменитим паркобудівником Діонісієм Міклером. Тут розташовувався замок Сангушків, який не зберігся до наших днів.

У головному вітарі розташовувався італійський образ «Мучеництво святої Дороти», а в одному з бічних вівтарів робота «Розп’яття на хресті», виконана Войцехом Статлером на замовлення Романа Санґушка.

1917 року до костелу був перенесений образ святої Терези, що залишився неушкодженим після спалення палацу князів Сангушків.

У крипті костелу святої Дороти були поховані представники князівської родини Санґушків: Євстахій Сангушко, Клементина Сангушкова, Дорота Сангушківна, забальзамоване тіло мама Климентина привезла сюди 1822 року), Роман Адам Сангушко та Роман Даміан Сангушко.

Споруда костелу святої Дороти вишукана та стримана, виконана в класичному стилі. Вся вона випукла, з обрамленням.  Головний акцент  костелу – аркові вікна та прямокутні обсяги на стінах. Фасад – ніжно бежево-молочний. Так як будівля розташована на пагорбі, перед центральним входом знаходяться сходи  та тераса з джерельцем. Всередині костелу знаходилась бібліотека, колекція скульптур святих, картинна галерея і дорогоцінний орган. Проте, все, окрім парку, не збереглося до наших днів через те, що костел пережив червоний терор та Другу світову війну. Під час червоного терору костел спалили і єдине, що вціліло – ікона святої Терези. А під час війни костел служив місцем зберігання солі, що дуже пришвидшило руйнування стін. Центральна споруда заввишки в чотирьох поверховий будинок, а додаткові споруди – двоповерхові. Всередині знаходяться дивовижно оздоблені арки та колони. Стеля заокруглена, з вітражними вікнами.

Костел святої Дороти заворожує своїм неймовірним оздобленням та архітектурою. У ньому по-справжньому відчувається, що стіни оповиті таємницями історії. Ця архітектурна пам’ятка справді вартує того, щоб її побачити.

У підготовці матеріалу використано

інформацію з сайтів https://wikimapia.org https://uk.wikipedia.org/, https://travels.in.ua/, https://zabytki.in.ua/ 

 

 

попередня статтяВічна пам’ять та слава Героям, які загинули за незалежність України!
наступна статтяВідбувся ІІ (обласний) етап військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») для молодшої вікової групи