Сьогодні – Всеукраїнський День краєзнавства

Щорічно 28 травня відзначається свято краєзнавців – дослідників історії міст і сіл, районів і громад по всій Україні, популяризаторів історичної і культурної спадщини нашого народу.

З цієї нагоди в обласній науковій універсальній бібліотеці відбулися урочисті заходи, в яких взяв участь перший заступник голови обласної ради Володимир Гончарук.

Вітаючи організаторів та учасників урочистостей Володимир Гончарук зазначив, що повсякденна праця краєзнавців, їх наукові та творчі здобутки у справі збереження історичної пам’яті про рідний край сприяють духовному піднесенню української нації, зростанню її самосвідомості.

«Вам, як літописцям рідної землі, випала висока честь захищати наше історичне минуле, доносити до майбутніх поколінь правдиву інформацію. Важливо, що робота краєзнавців Хмельниччини базується на співпраці зі всіма вишами, історико-культурними заповідниками, мережею музеїв, бібліотеками та архівними установами Хмельниччини. Мені приємно, що краєзнавці нашого краю – надзвичайно  патріотичні люди. Ваші численні краєзнавчі матеріали мають безцінне значення для вивчення історії свого краю, а відтак – для зміцнення патріотизму, національної свідомості та збереження культурно-історичного спадку», – сказав Володимир Володимирович.

Варто наголосити, що обласна рада завжди сприяє діяльності та реалізації цікавих ініціатив творчих спілок. Навіть в умовах повномасштабної війни увага до творчої інтелігенції не стала меншою. Зокрема, цього року вже втретє було проведено конкурс на кращу роботу в галузі історико-культурних та краєзнавчих досліджень, який запроваджено обласною радою нинішнього скликання на честь відомого краєзнавця, ініціатора краєзнавчого руху Хмельниччини, організатора освіти, громадського діяча Володимира Ґериновича.

Володимир Гончарук вручив Дипломи цьогорічним лауреатам обласної премії Ґериновича – Петру Слободянюку та Ігорю Клюсу за громадсько-публіцистичне видання «Народний Рух України на теренах Хмельниччини», Олександру Комарніцькому та Віктору Федорчуку за монографію «Іван Вікторович Івах: людина, вчений-методист, менеджер вищої освіти» та родині Хоптярів за монографію «Ярмолинеччина від найдавніших часів до сьогодення».

За заслуги перед українською історичною наукою та національним краєзнавством, вагомий внесок в історико-регіональні дослідження Хмельниччини, розбудову краєзнавчого руху, волонтерську діяльність, активну громадянську позицію та з нагоди Дня краєзнавства Грамотами обласної ради відзначено колективи: обласної універсальної наукової бібліотеки (директор Катерина Чабан); Центру дослідження історії Поділля Інституту історії України НАН України при Кам’янець-Подільському Національному університеті імені Івана Огієнка (директор Олександр Завальнюк),  кафедри суспільних дисциплін Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії (завідувач Володимир Островий); наукового відділу Хмельницького кооперативного торговельно-економічного інституту (методист Світлана Михайлова).

Також Грамотами обласної ради нагороджено доктора історичних наук, професора Стефанію Баженову та працівників комунального закладу культури «Хмельницький обласний краєзнавчий музей»: завідувача відділу інформації та маркетингу Оксану Мельничук та старшого наукового співробітника відділу природи Ірину Корчевну.

У рамках урочистостей також було названо ім’я першого в історії обласної організації Національної спілки краєзнавців України лауреата премії імені доктора історичних наук, професора Лева Баженова. Ним став Віктор Прокопчук. Ініціатива створення цієї премії належить родині Баженових. Віктор Степанович – український науковець, доктор історичних наук, професор, заступник голови обласної організації Національної спілки краєзнавців України, Почесний краєзнавець НСКУ, заслужений працівник народної освіти України.

Також у рамках зібрання презентовано новий науково-краєзнавчий збірник «Краєзнавець Хмельниччини», випуск 17.

Окрім того, під час урочистого заходу голова обласної організації краєзнавців Юрій Телячий вручив членські квитки новим членам Національної спілки краєзнавців України.

 

попередня стаття«Дитина. Допомога. Поруч»: стартував соціальний проєкт психологічної підтримки
наступна стаття«Краса Бузького гарду»: обласний художній музей запрошує на відкриття благодійної пам’ятної фотовиставки