Сьогодні – Всесвітній день біженців

Щороку 20 червня відзначається важлива подія – Всесвітній день біженців.

Організація Об’єднаних Націй, яка започаткувала цей день  4 грудня 2000 року, мала за мету привернути уваги суспільства до труднощів людей, котрі змушені тікати з Батьківщини через конфлікти або низький рівень життя.

Війна, що постукала у наші двері на світанку 24 лютого 2022 року, перетворила мільйони українців та українок у біженців: майже третина наших громадян, рятуючись від війни, була змушена залишити свої домівки. Понад сім мільйонів перетнули міжнародний кордон України, ще майже стільки ж стали вимушеними переселенцями у межах країни. Кожна третя дитина була позбавлена можливості лягати спати у своєму ліжку.

Найбільше наших співвітчизників виїхало до Польщі, Німеччини, Чехії, Італії, Румунії, Молдови та інших європейських країн. Практично кожна з країн прийняла наших співвітчизників, забезпечивши власним коштом більш-менш прийнятні умови проживання.

Хмельниччина від початку повномасштабного вторгнення прийняла у своїх громадах більше 500 тисяч внутрішньо переміщених осіб, на усіх територіях за сприяння місцевих органів влади та благодійників були створені умови для проживання ВПО та забезпечення їх всім необхідним.

З нагоди Всесвітнього дня біженців благодійна організація «Благодійний фонд «Рокада» – багаторічний виконавчий партнер Управління Верховного Комісара Об’єднаних Націй у справах біженців в Україні та її партнери організували у місті Хмельницькому захід.

Засідання круглого столу відбулося за участі представників органів обласної та міської влад, обласного центру зайнятості, голови Польового офісу УВКБ ООН Катерини Савицької, представників Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в області, Маріупольського фахового будівельного коледжу, Херсонського національного технічного університету та інших.

Від імені голови обласної ради Віолети Лабазюк та всього депутатського корпусу учасників зібрання привітала заступник керівника виконавчого апарату обласної ради Тетяна Зеленко, яка наголосила на важливості проведення такого заходу, організованого благодійним фондом «Рокада», адже завданням багатьох благодійних організацій є допомога внутрішньо переміщеним особам та  прагнення аби всі, хто вимушений був залишити свої домівки, мали захист та підтримку. Тому що кожен має право шукати безпеку, незалежно від того, хто він і звідки прибув.

«Обласна рада приділяє багато уваги внутрішньо переміщеним особам. Заклади освіти і соціального спрямування обласної комунальної власності стали для переселенців другою домівкою. Окрім того, на базі обласного музично-драматичного театру імені Михайла Старицького вже третій рік діє єдиний в західному регіоні Центр видачі гуманітарної допомоги обласної ради для сімей ВПО. Окрім того, майнові комплекси обласної ради стали місцем розміщення релокованих підприємств з Бахмута, Сум та інших міст Сходу України»,зазначила у своєму вітальному слова Тетяна Іванівна.

Тетяна Зеленко побажала організаторам та учасникам круглого столу конструктивних панельних дискусій, пошуку додаткових шляхів сприяння біженцям та ВПО, аби кожен з них відчував допомогу небайдужих людей та суспільства загалом.

У рамках круглого столу було обговорено пріоритетні напрями роботи державних установ з внутрішньо переміщеними особами, особами без громадянства та під ризиком без громадянства, біженцями і шукачами захисту в Хмельницькій області, а також підтримку постраждалого населення.

Ще на одній дискусійній панелі йшла мова про внутрішньо переміщених осіб як людський капітал Хмельницької області, досягнення, виклики, рішення для ВПО та приймаючих громад.

У рамках заходу на території парку імені Чекмана відбулася інформаційно-просвітницька кампанія – ярмарка  можливостей та презентація аудіовізуальної виставки: «Переміщені долі: «Історії мужності та сили духу» за участі представників гуманітарних організацій та служб, які опікуються питаннями внутрішньо переміщених осіб.

попередня статтяОбговорили особливості реалізації митної політики
наступна статтяСоціальні послуги для полонених, цивільних, яких незаконно утримує агресор, звільнених з полону та членів їхніх родин: як можна отримати?