Віолета Лабазюк взяла участь у Форумі громад Волині

В умовах війни, коли громади стикаються з новими викликами, цінність партнерства набирає особливої ваги. В Україні законодавча можливість міжмуніципального співробітництва з’явилася ще у 2014 році. А 25 червня цього року Президент України підписав Закон «Про міжнародне територіальне співробітництво».

З метою обговорення положень Закону щодо визначення чіткого алгоритму дій для участі місцевого самоврядування у міжнародному територіальному співробітництві в контексті прийнятого законопроєкту у місті Луцьк відбувся Форум громад Волині на тему: «Реформи. Децентралізація. Євроінтеграція».

У заході взяли участь голова Хмельницької обласної ради Віолета Лабазюк, народні депутати України, голова Волинської обласної ради Григорій Недопад, голова Комітету Сейму Литовської Республіки з питань державного управління та місцевого самоврядування Річардас Юшка, заступник керівника Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА») Мар’ян Юкіч та інші посадовці.

Форум, організований  Комітетом Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування спільно з проектом Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»), проходив у змішаному форматі.

Модерував Форум громад народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін.

Участь українських громад в реалізації програм та проєктів міжнародного територіального співробітництва та налагодження співпраці з громадами, зокрема Європейського Союзу, стає невід’ємною складовою розвитку місцевого самоврядування та зміцнення його потенціалу. Завдяки такому співробітництву навіть в умовах воєнного стану з допомогою міжнародних партнерів можна шукати шляхи зміцнення стійкості громад, підтримувати розвиток партнерства і допомоги громадам, які постраждали внаслідок воєнних дій.

Голова обласної ради Віолета Лабазюк долучилася до обговорення питань міжнародного територіального співробітництва під час однієї з панельних дискусій, у ході якої проаналізували сучасний стан та нові можливості для органів місцевого самоврядування щодо співробітництва з європейським громадами, зокрема й з громадами Литовської Республіки.

У своєму виступі Віолета Лабазюк зазначила: «Важливість міжнародного територіального співробітництва громад та прямих міжмуніципальних зв’язків підтвердили свою дієвість у перші дні широкомасштабного вторгнення. Саме завдяки таким горизонтальним зв’язкам наші громади дуже швидко, без будь-яких бюрократичних перешкод, отримали необхідну гуманітарну допомогу для внутрішньо переміщених осіб».

Принагідно голова обласної ради поінформувала про співпрацю Хмельниччини з Литвою, про що свідчать  вісім укладених міжнародних документів про співробітництво між Хмельницькою областю та Литовською Республікою. Це, зокрема:

  • Угода про торговельно-економічне, науково-технічне та культурне співробітництво між Хмельницькою областю України та Вільнюським районом Литовської Республіки
  • Угода про співробітництво між Хмельницькою обласною державною адміністрацією України та адміністрацією начальника Маріямпольського повіту Литовської Республіки
  • Договір про співробітництво між Виконавчим комітетом Хмельницької міської ради, Україна і Шяуляйским міським самоврядуванням, Литовська Республіка
  • Меморандум щодо Співробітництва між Хмельницькою міською територіальною громадою (Україна) та Швенчьонським районом (Литовська Республіка)
  • Протокол намірів про встановлення побратимських відносин між Ярмолинецькою селищною територіальною громадою ( Україна) та Районом Йонава ( Литовська Республіка)
  • Договір про співпрацю між Укмерґським районом Литовської Республіки та Красилівською міською територіальною громадою України
  • Договір про співпрацю між Кам’янець-Подільським державним історичним музеєм-заповідником (Україна) та краєзнавчим музеєм Укмерге (Литовської Республіки)
  • Протокол про наміри щодо співпраці між Зарасайським районним самоврядуванням Литовської Республіки та Чемеровецькою об`єднаною територіальною громадою України.

Посадовець зауважила, що на Хмельниччині громади активно співпрацюють з міжнародними партнерами у питаннях реалізації різних проєктів, отриманні гуманітарної допомоги населенню, розширенні співпраці з містами-побратимами тощо.

Утім, як свідчить практика, далеко не всі територіальні громади мають у системі своїх органів управління відповідні підрозділи та підготовлені кадри, спроможні забезпечити залучення та якісне адміністрування додаткових ресурсів. Гострою залишається проблема системного залучення якнайширшого кола місцевих мешканців для забезпечення ефективнішого відновлення та розвитку громад, а також прозорого використання бюджетних та залучених коштів.

Як зауважила Віолета Лабазюк, новий Закон є потужним важелем налагодження партнерських відносин між суб’єктами міжнародної територіальної співпраці, що дозволить залучити додаткові фінансові та матеріальні ресурси для подальшого розвитку системи місцевого самоврядування. Адже нормами Закону запроваджується простий чіткий алгоритм дій для участі місцевого самоврядування у міжнародному територіальному співробітництві.

Таке співробітництво передбачає для України різноманітні форми та ініціативи, спрямовані на покращення економічного, соціального й культурного розвитку регіонів. Наша держава активно співпрацює з країнами Європейського Союзу за різноманітними програмами та проєктами, спрямованими на зміцнення демократії, правової держави та підвищення рівня життя населення.

Під час Форуму, окрім іншого, було приділено увагу питанню реформи децентралізації влади в Україні, її актуальному стану, законодавчим аспектам цієї реформи та її подальшого розвитку. Окрім того, обговорили післявоєнні виклики: основні орієнтири та моделі організації публічної влади на місцях у перехідний період від військового до багаторівневого цивільного врядування, передумови відновлення місцевого самоврядування, впровадження системи забезпечення законності в діяльності ОМС.

Під час загального обговорення у форматі «Відкритий мікрофон» між учасниками заходу відбувся дієвий діалог щодо розширення перспектив для громад і регіонів міжнародного співробітництва в спрощеному й більш широкому форматі працювати з фондами ЄС та залучати їхні кошти на відновлення українських територій.

У рамках Форуму відбулося підписання Угод та Протоколів щодо міжнародного територіального співробітництва між територіальними громадами України та Литовської республіки.

попередня статтяРобота без бар’єрів: корисні посилання для людей з інвалідністю від центру зайнятості