Співробітництво територіальних громад: від ідеї до реалізації

Перший заступник голови обласної ради Володимир Гончарук в онлайн-режимі взяв участь у  засіданні круглого столу на тему «Організаційно-правові механізми підтримки співробітництва територіальних громад: від ідеї до реалізації».

Захід організовано Офісом Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад», Підкомітетом з питань співробітництва територіальних громад та регіонів Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування за підтримки програми USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE).

На заході обговорили питання щодо  співробітництва територіальних громад з районними та обласними радами, а також успішні напрацювання такої співпраці.

Співпраця громад є надзвичайно важливою, щоб створити оптимальну мережу муніципалітетів, які б надавали послуги високої якості. Як відомо, територіальні громади користуються інструментами міжмуніципального співробітництва. Чим більше громади будуть співпрацювати між собою, тим легше вони зможуть вирішувати проблеми і тим більшу матимуть спроможність реалізувати великі проєкти. Саме тому сприяння розвитку партнерств та співробітництву громад є важливим пріоритетом для нашої держави.

Водночас вагомим залишається пошук шляхів, як зробити його ефективнішим, аби громади могли масштабувати проєкти відновлення. Разом з тим, важливим є аналіз  ситуації з реалізацією законодавства щодо його удосконалення, а також як саме повномасштабне вторгнення російського агресора впливає на співробітництво громад.

Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування на своєму засіданні 15 серпня 2024 року розглянув проєкт Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку співробітництва територіальних громад (реєстр. № 11412).

Законопроєктом пропонується внести зміни до Закону України «Про співробітництво територіальних громад», зокрема:

  • уточнити визначення суб’єкта співробітництва та договору про співробітництво з урахуванням поєднання кількох форм співробітництва;
  • встановити нову форму співробітництва – утворення агломерації у порядку, встановленому окремим законом;
  • розмежувати порядок ініціювання співробітництва в залежності від його ініціатора;
  • визначити особливості співробітництва в умовах дії режиму воєнного або надзвичайного стану;
  • встановити, що проведення громадського обговорення пропозиції співробітництва є правом сільського, селищного, міського голови та під час дії режиму воєнного чи надзвичайного стану може проводитися дистанційно;
  • уточнити положення щодо моніторингу співробітництва та щодо підстав припинення співробітництва.

Також законопроєктом пропонується внести зміну до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» визначивши, що виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішуються не лише питання прийняття рішень щодо надання згоди на організацію співробітництва територіальних громад, а й щодо приєднання до співробітництва, суб’єктом якого є територіальна громада.

попередня статтяВідкрито реєстрацію на VIІ Щорічний міжнародний ветеранський Форум “Україна. Ветерани. Єдність”.
наступна стаття«Нитка єднання»: мешканці Хмельниччини долучилися до всеукраїнської акції