Знайомство з Хмельниччиною: костел Святої Анни у місті  Деражня

Заснована у 1431 році Деражня згадується у турецьких документах 1542 року як маленьке козацьке поселення (магдебурзьке право отримала 1614 року). З 1664 року власником Деражні недовго був український гетьман Іван Виговський. Містом стала 1987 року.

Костел Св. Анни у місті  Деражня має довгу і цікаву історію. А сама будівля у стилі неоготики прикрашає місто і є однією з його візитівок.

Перший католицький костел у Деражні збудували у 17 столітті з дерева. У 1726 році храм знову перебудували з дерева за гроші князя Любомирського, який володів містом. У 1840 році на його місці з ініціативи та за кошти одного з останніх власників містечка С. Рациборського збудували кам’яний костел і освятили в честь святої Анни.

У 1930-их роках костел зруйнувала радянська влада. Відтоді католицька громада для богослужінь використовувала каплицю на цвинтарі.

Сучасний костел Святої Анни в місті Деражня був побудований в 2000 році на місці цвинтарної каплиці.

Новий костел кам’яний, зовні покритий штукатуркою. Він збудований у стилі неоготики. На ньому встановлені дві високі вежі, які служать дзвіницями. Всередині на стіни нанесені яскраві розписи і встановлений орган. Парафію обслуговують дієцезіальні священники.

Костел збудований на підвищенні, до нього ведуть кам’яні широкі сходи. Територія храму огороджена масивним кам’яними мурами, в них встановлена красива вхідна брама.

Католицький костел у Деражні межує через дорогу з православною церквою. Мабуть, не в одного гостя міста закрадалося питання: хто ж їх тут так збудував і чи не бентежить таке сусідство самих вірян. У місті є багато родин, де частина православні, а частина – католики  Християни звикли до того, що досить часто подружжя утворюються з представників різних конфесій, вінчаються такі пари також за особистим вибором храму, і дітей охрещують відповідно.

Тому й не дивно, коли у неділю вранці можна спостерігати таку картину: як чоловік з дітьми повертає на богослужіння до православної церкви, а дружина з батьками – до католицького храму.

У підготовці матеріалу використано

інформацію з сайтів https://ua.igotoworld.com,

https://rkc.in.ua/, https://itinery.com.ua/,

https://wikimapia.org/, https://ye.ua/, https://crs-center.org/

попередня статтяВічна пам’ять та слава Героям, які загинули за незалежність України!
наступна статтяВіолета Лабазюк привітала учасників чемпіонату України з вільної боротьби серед жінок