Хмельницька облрада затвердила Стратегію регіонального розвитку регіону на 2021-2027 роки

На пленарному засіданні двадцять дев?ятої сесії обласної ради депутати схвалили Стратегію регіонального розвитку області на 2021-2027 роки.

Стратегія розвитку області на 2021-2027 роки забезпечує комплексний та збалансований соціально-економічний розвиток регіону на основі інноваційного підходу і знань, становлення Хмельниччини як регіону, що динамічно розвивається, та привабливої для бізнесу, проживання та відпочинку частини України через досягнення чотирьох стратегічних цілей розвитку.

Мета Стратегії полягає у формуванні комплексної системи заходів, які, виходячи із розуміння поточної ситуації та рівня розвитку області, зможуть перетворити Хмельниччину на регіон сталого економічного зростання на основі інноваційної промисловості, високотехнологічного аграрного виробництва, розвинутого транспортно-логістичного комплексу, інвестиційно привабливого, комфортного та безпечного для проживання краю зі сталим довкіллям.

В основу підготовки Стратегії покладено такі принципи: партнерство, спільна участь представників влади та приватного сектору, відкритість, паритетність, координація, доповнюваність, диверсифікація, вузька спеціалізація, інноваційна спрямованість, ієрархія стратегічних планів, інституційна пам’ять та субсидіарність.

Стратегія побудована таким чином, що протягом її реалізації вона впливатиме на розробку програм економічного і соціального розвитку області, поточне формування проєктів регіонального розвитку, а також заходів у межах області.

У Стратегії визначено 4 стратегічних цілі:

  1. Підвищення конкурентоспроможності регіональної економіки.
  2. Зростання інноваційного потенціалу та смарт-спеціалізація.
  3. Розвиток людського потенціалу.
  4. Підвищення якості життя та збереження довкілля.

Реалізацію Стратегії передбачено у два етапи: 2021-2023 та 2024-2027 роки.

Одним із основних інструментів реалізації Стратегії є плани заходів, що розробляються для кожного етапу та є базою для середньострокового бюджетного планування. Перегляд і оновлення Плану заходів з реалізації потрібно робити для оцінки результатів, досягнутих за цей час, а також для постановки цілей реалізації на наступний період з урахуванням змін в середовища і узгодження обмежених ресурсів розвитку з новими цілями розвитку області.

Мета Стратегії – перетворити Хмельниччину на регіон сталого економічного зростання на основі інноваційної промисловості, високотехнологічного аграрного виробництва; із розвинуто транспортно-логістичним комплексом; як інвестиційно привабливою, комфортний та безпечний для проживання край зі сталим довкіллям.

У Стратегії розписано кілька сценаріїв розвитку області протягом наступних семи років, починаючи з 2021 року.

Нагадаємо, що діюча Стратегія регіонального розвитку Хмельницької області розрахована на 2011-2020 роки. Однак, цей документ не відповідає сучасності, зокрема, у ньому відсутній розділ про децентралізацію.

Окрім того, депутати затвердили План заходів з реалізації Стратегії регіонального розвитку на 2021-2023 роки.

Розробка Плану заходів є важливим інструментом налагодження партнерства між обласною державною адміністрацією, обласною радою, районними державними адміністраціями, міськими і районними радами, об’єднаними територіальними громадами, університетами та інститутами, а також широким колом організацій громадянського суспільства для того, аби цей документ став надбанням усіх зацікавлених сторін з метою забезпечення суспільної підтримки реалізації заходів та проєктів Стратегії.

У ході процесу підготовки Плану заходів максимально широко використовувалися методологічні підходи та інструменти для стратегічного і оперативного планування, що застосовуються в країнах ЄС із врахуванням особливостей України.

Стратегічні цілі, визначені у Стратегії, буде реалізовано через систему оперативних цілей. Їх реалізація передбачає конкретизацію оперативних цілей та завдань як для соціально-економічної системи регіону загалом, так і для окремих територій – районів, територіальних громад, міст, селищ, сіл.

Стратегічна ціль 1. Підвищення конкурентоспроможності регіональної економіки.

Оперативні цілі:

1.1. Зміцнення малого і середнього підприємництва.

1.2. Підвищення потенціалу реалізації регіональної продукції.

1.3. Підвищення продуктивності агропромислового сектору.

1.4. Активізація інвестиційної діяльності.

1.5. Розвиток енергетики та підвищення енергоефективності.

1.6. Розвиток туристичного потенціалу та креативної індустрії.

Стратегічна ціль 2. Зростання інноваційного потенціалу та смарт-спеціалізація.

Оперативні цілі:

2.1. Збільшення доданої вартості промислової продукції у секторах смарт-спеціалізації (легка, харчова промисловість, машинобудування та металообробка).

2.2. Активізація інноваційної діяльності.

Стратегічна ціль 3. Розвиток людського потенціалу.

Оперативні цілі:

3.1. Удосконалення системи підготовки кадрів для регіонального ринку праці.

3.2. Підвищення рівня залучення мешканців у процеси регіонального та місцевого розвитку.

3.3. Удосконалення управління регіональним розвитком.

Стратегічна ціль 4. Підвищення якості життя та збереження довкілля.

Оперативні цілі:

4.1. Якісна система надання освітніх послуг.

4.2. Покращення демографічної ситуації та продовження тривалості активного періоду життя людини.

4.3. Розвиток культурних послуг.

4.4. Розвиток житлово-комунальної інфраструктури.

4.5. Екологічна безпека та збереження довкілля.

Через офіційні вебсайти облдержадміністрації, обласної ради,  засоби масової інформації, електронну пошту та інші доступні канали було поширено оголошення про збір проєктних пропозицій. Широка група зацікавлених сторін активно залучалася до процесу мобілізації регіональних проєктних ідей.

Пропозиції до проєктних ідей було згруповано, проаналізовано та розглянуто на засіданнях експертних груп, до складу яких увійшли представники обласної державної адміністрації, обласної ради, громадських організацій, бізнесу та наукових установ області.

На основі пропозицій та проєктних ідей регіонального розвитку сформовано технічні завдання, які розподілено за чотирма стратегічними програмами. При відборі окремих проєктів враховувалися результати впровадження попереднього Плану заходів.

За результатами цієї роботи враховано всі зауваження та пропозиції експертів та сформовано Каталог технічних завдань. Проєкт Плану заходів обговорено на підсумковому засіданні керівного комітету з розробки Стратегії.

Формування Плану заходів спиралося на вивчення можливих джерел фінансування та реальність залучення для його виконання необхідних ресурсів.

Фінансування проєктів регіонального розвитку планується за рахунок коштів:

  • Державного Фонду регіонального розвитку;
  • галузевих державних цільових програм та бюджетних програм центральних органів виконавчої влади;
  • субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам;
  • місцевих бюджетів;
  • міжнародної технічної допомоги та міжнародних фінансових організацій;
  • інвесторів, власних коштів суб’єктів господарювання та громадян;
  • інших джерел, не заборонених законодавством.

Каталог технічних завдань складається з програм з додатковою інформацією про: цілі проєкту, очікувані результати, ключові заходи проєкту, період реалізації, вартість проєкту, джерела фінансування та ключові учасники реалізації проєкту. План заходів складається із 68 технічних завдань із загальним обсягом фінансування на суму 11,6 млрд гривень.

Часові рамки Плану заходів – три роки. Це перший етап реалізації Стратегії.

Проєкти мають базуватись на ощадливому ставленні до навколишнього природного середовища, мінімізувати шкоду довкіллю та обмежувати забруднення.

Моніторинг та оцінка результативності реалізації Плану заходів здійснюватиметься відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11.11.2015 № 932 із змінами.

попередня статтяДепутати прийняли обласний бюджет на 2020 рік
наступна статтяДвадцять дев?ятою сесією схвалено ряд регіональних програм