У Національній академії відбулися урочистості з нагоди Дня прикордонника

30 квітня у нашій державі відзначається День прикордонника.

З нагоди професійного свята у Національній академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького відбулися урочистості.

У святковому заході участь взяли ректор Національної академії генерал-майор Олександр Луцький, голова обласної ради Віолета Лабазюк, голова облдержадміністрації Сергій Гамалій, заступник Хмельницького міського голови Михайло Кривак, керівники силових структур Хмельниччини, ветерани-прикордонники та персонал навчального закладу.

На початку заходу ректор прикордонного вишу зачитав вітальне слово Голови Держприкордонслуби України генерал-майора Сергія Дейнека, привітав колектив Академії зі святом та вручив військовослужбовцям нагороди.

Вітаючи колектив академії з професійним святом, голова ради Віолета Лабазюк сказала: «Понад 400 військовослужбовців Академії боронили і боронять суверенітет та незалежність нашої держави на сході, 17 прикордонників, захищаючи Україну, на жаль, віддали найцінніше – своє життя. Сьогодні кожен з нас уже розуміє, що наша  прикордонна служба здатна надійно захистити країну не лише від контрабанди, злочинності на кордоні та нелегальної міграції, а й від реальної військової агресії. Саме тому створена сучасна система охорони державного кордону, яка відповідає кращим європейським зразкам. Це важливо для нашої безпеки та для нашого майбутнього. Вірю, що прикордонникам під силу виконати поставлені державою завдання. Адже національна академія є сьогодні престижним військовим навчальним закладом нашої країни, який продовжує зберігати кращі традиції вищого військово-навчального і наукового закладу та переймати передовий досвід розвинутих європейських держав».

Від імені обласної ради та депутатського корпусу Віолета Лабазюк також привітала з прийдешнім святом Великодня та побажала прикордонникам миру, злагоди та здоров’я.

З нагоди професійного свята Віолета Лабазюк вручила окремим працівникам академії Грамоти та цінні подарунки.

Сьогодні Національна академія займає гідне місце в системі прикордонного відомства. Варто виокремити, що за останні декілька років значно розширено мережу спеціалізованих вчених рад, збільшено науковий потенціал, створено Інститут підвищення кваліфікації та госпіталь академії, науково-дослідний інститут та інститут підготовки керівних кадрів.

В Академії функціонує 18 кафедр, науковий та науково-педагогічний склад налічує 332 працівники. Науковий потенціал академії – 52 доктори наук, 188 кандидатів наук, 29 професорів, 114 доцентів та 6 старших наукових співробітників. Також заслужених працівників освіти і науки України – 10 осіб, заслужених працівників народної освіти України – 2, заслужений діяч науки і техніки України – 1, заслужений майстер спорту України – 1, заслужений тренер України – 1, заслужений працівник охорони здоров’я України –1.

Загалом в Академії навчається понад 2200 здобувачів вищої освіти з них майже 1400 курсантів та 200 офіцерів-слухачів, докторантів, ад’юнктів – 21.

З 2014 року понад 400 військовослужбовців Академії взяли активну участь в Антитерористичній операції та Операції Об’єднаних сил на сході України.  На жаль, 17 наших прикордонників віддали найцінніше – своє життя, захищаючи Україну, 16 з них – випускники Академії: генерал-майори Ігор Момот та Олександр Радієвський, полковники Євген Пікус, Павло Сніцар і Дмитро Каплунов, підполковники Олександр Каплінський, Геннадій  Хитрик, Леонід Шірпал, Віталій Вінніченко та Ігор Петрів, майори Анатолій Петренко, Микола Зайцев, Андрій Жук і Сергій Сиротенко, капітани Олександр Дзюбелюк й Олександр Максименко, а також прапорщик Павло Дияк.

Понад 30 випускників Академії нагороджені державними нагородами, 23 іншими державними відзнаками.

 

попередня статтяПривітання голови обласної ради з нагоди Дня прикордонника
наступна статтяПривітання голови обласної ради Віолети Лабазюк з Великоднем