У Шепетівському районі презентували проект Регіонального плану поводження з твердими побутовими відходами

14 липня у сесійній залі Шепетівської районної ради відбулась робоча нарада з керівництвом району, головами громад та експертами міжнародної консалтингової компанії “Saureca”. У ході зустрічі було презентовано проект Регіонального плану поводження з твердими побутовими відходами.

Від обласної ради у виїзній консультації взяв участь заступник керуючого справами виконавчого апарату Юрій Марущин. За його словами, регіональний план стане своєрідною дорожньою картою, яка визначатиме правила поводження з усіма видами відходів у області.

Хмельниччина – перша область в Україні, яка застосувала системний підхід до розробки цього документу, як це робиться у світі: тобто розпочала саме з вивчення загальної ситуації з подальшою розробкою Регіонального плану на основі отриманих даних.

Сьогодні ситуація з твердими побутовими відходами в області залишається досить гострою та соціально-політичною проблемою. Наразі в регіоні накопичилося 364 тисяч тон сміття, 99 відсотків побутових відходів не переробляється, опиняється на сміттєзвалищах, що є  своєрідною екологічною катастрофою, особливо, для сільської місцевості. І хоч в окремих громадах продовжується запровадження роздільного збирання побутових відходів, але досить відсутня чітка концепція у рамках усього регіону.

Міжнародна консалтингова компанія «SEURECA», експерти якої з минулого року допомагають  розробити Регіональний план управління відходами у Хмельницькій області, спеціалізується на управлінні  ресурсами у галузі води, енергетики та відходів і стала переможцем тендеру, організованого Європейським банком реконструкції та розвитку.

Напередодні експерти компанії зустрілись з головою обласної ради Віолетою Лабазюк та обговорили перспективи впровадження Регіонального плану поводження з твердими побутовими відходами на території Хмельницької області.

попередня статтяПривітали ювілярку!
наступна статтяВіолета Лабазюк: “Розвиток територій залежить від ініціативності керівництва громад”