Віолета Лабазюк: «Нехай Святий Миколай наповнить наші домівки святковим настроєм, зігріє душі надією та вірою у краще майбутнє»

Щороку дітлахи в День Святого Миколая з нетерпінням очікують дива. Напередодні свята діти пишуть листи зі своїми найпотаємнішими бажаннями. Вони вірять, якщо весь рік поводитися добре і бути зразковими, то Святий Миколай обов’язково принесе подарунок. Особливо чекають приходу Святого дітки, які позбавлені батьківського тепла і домашнього затишку, ті, хто щиро вірить, що про них в цей день не забудуть – вихованці дитячих будинків, спеціалізованих шкіл та дитячих будинків.

Сьогодні голова обласної ради Віолета Лабазюк разом зі Святим Миколаєм подарувала солодкі дарунки та доброзичливі емоції вихованцям закладів освіти, управління якими здійснює Хмельницька обласна  рада, – Кам’янець-Подільського навчально-реабілітаційного центру та Кам’янець-Подільської спеціальної школи. До слова, особисто від голови обласної ради солодкі гостинці до Дня  Святого Миколая отримали учні усіх обласних комунальних освітніх закладів.

«Подарувати хвилини щастя, здійснити мрію кожної дитини, позбавленої батьківської опіки – саме така мета благодійної акції для вихованців спеціалізованих освітніх закладів. Адже чужих дітей не буває. Дивлячись у щасливі очі дітей, розумієш, що такі заходи мають проводитися в усіх подібних установах, тому що кожна дитина України повинна і достойна відчувати себе потрібною та улюбленою»,- зазначила голова обласної ради Віолета Лабазюк та подякувала дітям за позитивні емоції від їхніх привітань.

У свою чергу, вихованці освітніх закладів подарували гостям заздалегідь підготовлені мистецькі вітання та власноруч виготовлені на уроках праці оригінальні поробки та янголятка з передбаченнями на майбутнє. На згадку про приємну зустріч усі присутні зробили загальне фото.

Такі заходи надовго залишаються в пам’яті не лише кожного вихованця спеціалізованих шкіл, а й самих організаторів подібних акцій.

У Кам’янець-Подільському навчально-реабілітаційному центрі навчаються та перебувають у закладі 176 здобувачів освіти.

Головним призначенням Центру є забезпечення реалізації права дітей з комплексними порушеннями розвитку на здобуття дошкільної, початкової і базової середньої освіти, отримання ними корекційно-розвиткової допомоги та комплексних реабілітаційних заходів.

За словами директора закладу Інни Ганушкевич, наповненість закладу сягає 97% – одна група для дітей дошкільного віку, 23класи/24 виховних групи спеціальної школи І-ІІ ступенів, 5 чергових виховних груп інтернату та відділення корекційно-розвиткової роботи.

Реабілітаційні послуги надаються відповідно до призначень лікарів та програм реабілітації осіб з інвалідністю. Вихованці займаються з вчителем-реабілітологом, вчителем ЛФК, проходять курси масажу та кінезіотерапії.

Діяльність педагогічного колективу Кам’янець-Подільської спеціальної школи спрямована на впровадження всеукраїнського експерименту «Організаційно-педагогічні умови надання корекційної допомоги дітям з порушенням зору», проведення дослідно-експериментальної роботи з проблеми «Психолого-педагогічне проектування особистісного розвитку дітей з особливими потребами в системі навчально-виховного процесу», вирішення проблеми «Особистісно-зорієнтоване навчання і виховання, впровадження інноваційних технологій, як ефективний засіб реабілітації та формування життєвих компетентностей здобувачів освіти».

За словами директора закладу В’ячеслава Мельника, при проєктній потужності 280 учнів наразі у закладі навчається виховується, лікується і проходить реабілітацію 321 вихованець, з них: 13-діти позбавленні батьківського піклування, 54-діти з інвалідністю, 46-діти з багатодітних сімей. Наповненість закладу становить 115%.

До послуг дітей, які навчаються  за загальноосвітньою навчальною програмою для дітей сліпих та зі зниженим зором діють кабінети інформатики, математики, фізики, біології, географії, української мови, музичного мистецтва, образотворчого мистецтва, лінгафонний та логопедичний, індивідуального навчання, майстерні трудового навчання, які оснащено сучасною комп’ютерною технікою: 5 інтерактивними дошками, 6 мультимедійними проєкторами, магнітними дошками, телевізорами. Є ігрова кімната, кімната психологічного розвантаження, спортивна зала та зала лікувальної фізичної культури.

Кам’янець-Подільський навчально-реабілітаційний центр

Камянець-Подільська спеціальна школа обласної ради

попередня статтяДепутати завершили роботу у постійних комісіях
наступна стаття17 грудня – День працівника державної виконавчої служби