Вітаємо з прийдешнім Водохрещем!

Водохреще − одна з найважливіших християнських дат, присвячена важливій події з життя Христа. У цю дату віруючі відзначають проведення обряду хрещення Ісуса у річці Йордан та його явлення народу як Спасителя і  Месії.

У 2024 році у зв’язку з переходом церкви на новоюліанський календар більшість українців відзначатимуть Водохреще  6 січня.

Сьогодні ж, 5 січня − Водохресний святвечір. Під час святвечора прийнято дотримуватися одноденного посту. Обмеження стосуються не лише продуктів, а й часу трапези. До появи першої зірки на небі християни утримуються від вживання їжі. З настанням темряви накривають на стіл та запрошують рідних.

У Водохресний святвечір обов’язкова страва − голодна кутя,  яку готують тільки з пісних продуктів.

6 січня християни освячують воду, яка є головним символом Водохреща. За давніми традиціями, освячення води проводять просто неба біля відкритих водойм чи ополонок, спеціально вирізаних в них. Вважають, що вода, освячена на Водохреще, має цілющі властивості − нею можна вилікуватись від недуг. Тому її зберігають увесь рік, і вона не псується.

Важлива та незвична частина обряду на Водохреще − занурення в освячену воду у відкритих водоймах. Для того, аби вода принесла здоров’я, задоволення і радість, потрібно правильно підготуватися до цього обряду.

Вітаємо вас з прийдешнім Водохрещем, бажаємо доброго здоров’я та непохитної віри у нашу Перемогу!

попередня статтяНа вебплатформі е-Ветеран створили Єдину базу знань для ветеранів та їхніх сімей
наступна статтяВічна пам’ять та слава Героям, які загинули за незалежність України!