Популяризація української культури в світі – тривалий і непростий процес. Тим більше, що він має бути безперервним, інакше спостерігач втратить зацікавленість. Українська культура має регулярно з’являтися в закордонному інфополі. Про неї мають читати в газетах, її мають обговорювати в соцмережах, вона має бути на ТБ.
Найпопулярніша в Україні страва – борщ увійшла до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, яка така, що потребує термінової охорони. Адже, національний варіант борщу, який споживають у кількох країнах регіону – є невід’ємною частиною життя української родини та громади.
Тому Хмельницький обласний науково-методичний центр культури і мистецтва розпочав дуже цікавий проект з приготування борщу за стародавніми рецептами в режимі онлайн, до якого долучатимуться представники та волонтери різних країн. Вже відбулася перша така зустріч з волонтерами з Польщі, до якої доєдналися директор ХОНМЦКіМ Майя Онищук, голова Дунаєвецької міської територіальної громади Веліна Заяць та волонтер міжкультурного центру інтеграції «HUBSKA 7» і фундації «WROCŁAJF» Тетяна Козловська-Кондратьєва. Трансляція проекту відбувалася на сторінках Центру у соціальних мережах Facebook та Instagram, а також на платформі Zoom, де представники громад області мали можливість доєднатися до зустрічі.
Під час приготування борщу відбувалася цікава розмова, де директор ХОНМЦКіМ Майя Онищук подякувала полякам за неймовірну допомогу, яка є надзвичайно важливою у важкий для України час. Поговорили також про польсько-українську співпрацю, нематеріальну культурно спадщину України, яка увійшла до переліку ЮНЕСКО та про значення міжнародної співпраці задля збереження культурного різноманіття у глобалізованому світі.
Це лише початок грандіозного проекту з популяризації української культури за кордоном. Далі буде ще неймовірно цікаво та пізнавально. Слідкуйте за новинами на сайті та у соціальних мережах Facebook та Instagram.
За матеріалами Хмельницького обласного
науково-методичного центру культури і мистецтва