Гранти – важливий інструмент підтримки економічного розвитку

Сьогодні перший заступник голови обласної ради Володимир Гончарук взяв участь в урочистому відкритті навчально-практичного та інформаційного заходу «Грантові можливості Національного фонду досліджень України та інструменти підтримки в рамках Програми «Горизонт Європа».

Захід відбувся у змішаному форматі на базі Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова за участі представників закладів вищої освіти, наукових установ, малого та середнього бізнесу, органів державної влади та місцевого самоврядування, громадських організацій.

Метою заходу є поширення інформації про особливості реалізації й участі у конкурсах Рамкової програми «Горизонт Європа» та Національного фонду досліджень України (НФДУ).

Вітаючи учасників інформаційного форуму, перший заступник голови обласної ради Володимир Гончарук наголосив, що подібні заходи є корисними для їх учасників, адже покликані привернути увагу до грантових можливостей, сприяти реалізації нових проєктів та ініціатив.

«Переконаний, що у залі зібралися ті, хто потенційно зацікавлений брати участь у програмах і проєктах, які відкриває Програми «Горизонт Європа»,  Національний фонд досліджень України та інші грантодавці, яких є чимала кількість. Хочу зауважити, що такі зустрічі надзвичайно потрібні, адже вони дозволяють знайти чіткі відповіді на актуальні питання, з якими стикаються учасники у написанні проєктів, – сказав Володимир Володимирович. – Розуміючи сьогодні жахливі наслідки, які  впливають на нашу державу, економіку та суспільство, – так званою «рукою допомоги» є кошти Європейського союзу, які дозволять нашій державі відновитися і вийти на новий рівень розвитку. Однак, крім можливостей отримання грантових коштів надзвичайно важливим є інституційна спроможність ці кошти освоювати. Постає питання, чи готові ми, як держава, як регіон інституційно сформувати належну  кількість проєктів, які би відповідали критеріям і вимогам Європейського Союзу або інших грантодавців, які надають ці кошти, а потім їх освоїти. Саме тому маємо вчитися, працювати, підвищувати інституційну спроможність і ставати на рівень з розвиненими країнами Євросоюзу. Нехай наша спільна робота сприяє головній меті – наближенню української перемоги та розбудові вільної та економічно сильної європейської  держави Україна».

Ректор ХУУП Олег Омельчук подякував організаторам за можливість закладу співпрацювати у подібних проєктах, що дозволяє обмінятися певним досвідом. Він також зазначив, що  відповідні програми надзвичайно важливі для закладів вищої освіти, науковців, для держави в цілому, адже вони відкривають нові горизонти можливостей співпраці, реалізації тих чи інших програм.

Учасникам зібрання провели практичний екскурс порталу фінансування і тендерів Funding and Tenders, зокрема були розглянуті окремі аспекти підготовки проєктних пропозицій, можливості для українських дослідників у програмному компоненті «Дії Марі Склодовської-Кюрі» (MSCA), а також грантові можливості для бізнесу.

Серед іншого, відбувся майстер-клас з розбору конкурсу у рамках Програми «Горизонт Європа» та розглянуті загальні аспекти організації і проведення конкурсів НФДУ. Учасники навчально-практичного заходу також обговорили здійснення організаційного та технічного забезпечення грантової підтримки проєктів конкурсів НФДУ та юридичних аспектів одержання грантової підтримки від НФДУ.

попередня стаття«Хто ти, майбутній олімпієць?»: відбулося відкриття літніх сільських спортивних ігор області
наступна статтяВіолета Лабазюк взяла участь у дискусії про роль жінки у владі