Співпраця між регіонами країн, як механізм реалізації спільних проєктів

Україна стала асоційованим членом ініціативи Тримор’я, що відкриває доступ до інструментів для модернізації інфраструктури, транспортних систем, забезпечення продовольством, залучення інвестицій у енергетику та інші стратегічні сектори.

Четвертий об’єднавчий Конгрес самоврядування Ініціативи Трьох морів, який цими днями проходить  у польському місті Люблін, є унікальним заходом, що став потужним майданчиком для обговорення та планування спільних проєктів, спрямованих на розвиток України та Хмельниччини зокрема.

У рамках другого дня роботи Конгресу голова обласної ради Віолета Лабазюк разом з головою комітету регіонального розвитку та зовнішнього співробітництва Люблінського воєводства паном Збігнєвом Войцеховським, очільницею Молдовського регіону Штефан Вода пані Ольгою Лучян та колегами з Луганської, Закарпатської, Волинської, Тернопільської, Львівської та Рівненської областей  взяла участь у дискусійній панелі на тему «Можливості співпраці між регіонами країн, асоційованих з Ініціативою Трьох морів».

У своєму виступі вона акцентувала увагу учасників та представників світової спільноти на поточних проблемах розвитку українських регіонів, з огляду на тривалу війну. Адже російська агресія вплинула на всі аспекти нашого життя, включаючи економіку, інфраструктуру та соціальну сферу.

Як зазначила голова обласної ради, до війни більше 60 мільйонів тонн зерна щороку експортувалося через українські порти, але через військові дії та порушення Росією зернової угоди виникли серйозні труднощі. Польські фермери блокують українсько-польський кордон, протестуючи проти змін у кліматичній, екологічній і податковій політиці ЄС, що ускладнює експорт українського зерна. Через це Україна стає заручницею політичних процесів у Польщі та ЄС.

«Хмельницька область, як аграрний регіон, вирощує багато зерна, але у зв’язку з блокуванням портів є нагальна потреба у зберіганні зернових культур. Іноземна підтримка важлива для аграріїв Хмельниччини зокрема і України загалом», – наголосила голова обласної ради.

Також варто зазначити, що вже зараз відбувається повноцінне відновлення експорту через Чорне море, а Україна експортувала близько 40 мільйонів тонн зернових у 2023-2024 роках. Незважаючи на це, є ризик, що у випадку загострення в чорноморському регіоні може виникнути дефіцит.

Для зменшення ризику порушень продовольчої безпеки та стабілізації цін на агропродовольчу продукцію Віолета Лабазюк акцентувала увагу на розгляді кількох ключових аспектів:

  • налагодження співпраці з різними країнами для забезпечення альтернативних джерел постачання продовольства та сировини;
  • підтримка місцевих виробників;
  • поліпшення логістичної інфраструктури;
  • міжнародне співробітництво;
  • підвищення обізнаності споживачів;
  • підтримка інновацій у сільському господарстві;
  • управління ризиками;
  • боротьба з крадіжкою врожаю на окупованих територіях;
  • покращення стосунків з Польщею, зокрема вироблення компромісів щодо експорту української продукції для зниження напруги в двосторонніх стосунках, посилення комунікації на всіх рівнях, включаючи місцеві органи влади, для побудови нормальних торгових відносин.

На переконання Віолети Лабазюк ці заходи допоможуть зменшити ризики порушень продовольчої безпеки та стабілізувати ціни на агропродовольчу продукцію, забезпечивши розвиток аграрного сектору України та нашого краю зокрема.

Триморська ініціатива, за словами Віолети Олександрівни, є важливим інструментом для економічного, політичного та інфраструктурного розвитку країн-учасниць.

«Україна, як асоційований член, має унікальну можливість інтегруватися у європейські та світові ринки через партнерство з країнами Тримор’я. Це відкриває нові горизонти для співпраці та розвитку, створюючи умови для спільного процвітання наших регіонів» – резюмувала голова обласної ради.

попередня стаття«Мережа Регіонів Трьох морів»: нові можливості розвитку для України
наступна статтяПрограма ЄС Interreg Europe: можливості, обмін досвідом та шляхи співпраці