«Права людини в умовах війни: Хмельниччина»  

Під такою назвою у місті Хмельницький відбувся Регіональний форум, який організувало представництво Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Метою заходу було ознайомлення присутніх зі Щорічною доповіддю Уповноваженого, її презентація з врахуванням регіонального аспекту та висвітленням ситуації щодо додержання прав людини в Хмельницькій області;  пошук механізмів подолання викликів в умовах воєнного стану з метою забезпечення дотримання прав і свобод людини і громадянина.

У форумі взяло участь керівництво обласної та міської влади, народні депутати України, представники судових та правоохоронних органів, міські, селищні, сільські голови територіальних громад області, голови районних військових адміністрацій та районних рад, члени Експертної ради при Представнику Уповноваженого, члени Рад ВПО, представники ветеранської спільноти області, керівники громадських організацій, благодійних фондів, громадськість.

З вітальним словом і презентацією Щорічної доповіді про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні у 2023 році виступив в режимі онлайн  Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець.

Від імені керівництва та депутатського корпусу обласної ради учасників форуму привітала заступник керівника виконавчого апарату обласної ради Тетяна Зеленко.

«Надзвичайно важливою є тема цього заходу, особливо зараз, під час воєнного стану. Хмельниччина разом зі всіма регіонами переживає непрості часи, але  водночас наша область стала гуманітарним хабом для сотень тисяч людей, які у зв’язку з російською агресією залишилися без домівки, – сказала Тетяна Іванівна. – У закладах соціального захисту обласної ради проживає чимала кількість ВПО, які відчувають там турботу та підтримку».

Посадовець побажала учасникам зібрання плідних дискусій та напрацювання рішень,  спрямованих на дотримання конституційних прав наших громадян.

Представник Уповноваженого ВРУ з прав людини в Хмельницькій області Оксана Кізаєва виступила з презентацією Щорічної доповіді Уповноваженого ВРУ з прав людини  «Про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні у 2023 році» в регіональному контексті.

Під час панельних обговорень на тему «Омбудсман, влада, громадськість: об’єднуємо зусилля для захисту прав людей» увага була приділена стану додержання прав ВПО в громадах Хмельницької області. Також проаналізували забезпечення в громадах Хмельницької області прав ветеранів і ветеранок.

За результатами проведення форуму буде налагоджено взаємодію та спільні алгоритми співпраці між органами державної влади, місцевого самоврядування, громадськими та релігійними організаціями, благодійними фондами, правозахисниками з метою забезпечення реалізації конституційних прав людини і громадянина в період воєнного стану, а також напрацювання законодавчих ініціатив щодо дотримання прав людини.

 

попередня статтяПрограма ЄС Interreg Europe: можливості, обмін досвідом та шляхи співпраці  
наступна стаття14 червня – Всесвітній день донора крові