Депутати профільної комісії позитивно оцінили результати впорядкування мережі профтехосвіти

 11 лютого відбулося чергове виїзне засідання постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я, соціальної політики, освіти, науки, культури, релігії, молоді та спорту. Депутати мали за мету ознайомитися зі станом матеріально-технічної бази професійної (професійно-технічної) освіти області та оцінити процес упорядкування закладів цієї освітньої мережі.

Спочатку члени комісії побували в Ярмолинецькому агропромисловому центрі професійної освіти. З матеріально-технічною базою та роботою закладу гостей познайомив директор Центру Василь Мельник.

Василь Михайлович розповів, що ДНЗ «Ярмолинецький агропромисловий центр професійної освіти» є державним закладом професійної (професійно-технічної) освіти другого (базового) рівня. Центр здійснює підготовку робітників високого рівня кваліфікації на основі базової чи повної загальної середньої освіти, а також професійно-технічне навчання, перепідготовку та підвищення кваліфікації працюючих робітників і незайнятого населення.

Для  забезпечення  освітнього процесу  Центр має відповідну  навчально-матеріальну базу. Навчально-виробничий комплекс  включає  триповерховий навчальний та двоповерховий навчально-виробничий корпуси, в яких обладнано відповідно до технічних нормативів та санітарно-гігієнічних норм 19 навчальних кабінетів, 9 майстерень, 4 лабораторії,    бібліотека на 30 місць, а  також розміщені їдальня на 120 місць, актова зала на 150 місць, адміністративні приміщення, допоміжні та складські приміщення, два гуртожитки    на   120 місць.

Заклад нараховує 445 здобувачів освіти, з них 440 навчається за державним/регіональним замовленням

Довідка. Державний навчальний заклад «Ярмолинецький агропромисловий центр професійної освіти» (в минулому Ярмолинецький професійний ліцей), заснований у 2001 році як філія професійно-технічного училища № 8 м. Хмельницького.

Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України з 1 листопада 2002 року професійно-технічне  училище № 8 м. Хмельницький реорганізовано шляхом відділення структурного підрозділу – філії в окремий професійно-технічний заклад, якому встановлено повне найменування: Ярмолинецький професійний ліцей Хмельницької області.

На виконання Програми розвитку освіти Хмельницької області  2016-2020 роки, з метою модернізації мережі закладів професійної (професійно-технічної) освіти  з урахуванням  потреб регіонального ринку праці,  відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 08.09.2016  Говорський професійний аграрний ліцей  приєднано до Ярмолинецького професійного ліцею та змінено тип і назву з Ярмолинецького професійного ліцею на Державний навчальний  заклад «Ярмолинецький агропромисловий центр професійної освіти».

У 2019 році створено Навчально-практичний центр з підготовки фахівців за професіями: слюсар-ремонтник; слюсар механоскладальних робіт; слюсар-інструментальник; слюсар з ремонту дорожньо-будівельних машин та тракторів; слюсар з ремонту колісних транспортних засобів; слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування.

У цей же день члени комісії побували у Кам’янці-Подільському, де ознайомилися з матеріально-технічною базою і діяльністю ДНЗ «Подільський центр професійно-технічної освіти»  та навчально-практичним центром з професії «Монтажник санітарно-технічних систем і устаткування».

Директор Центру Михайло РУЩАК надав депутатам детальну інформацію про діяльність закладу та познайомив з матеріально-технічною базою Центру.

Довідка. Навчальний заклад (СПТУ-26) створено 1 грудня 1987 року. В ході оптимізації системи ПТО в 2009 році до ДНЗ «Кам’янець-Подільський професійний будівельний ліцей» було приєднано К-ПВПУ автомобільного транспорту та будівництва № 6.

ДНЗ «Подільський центр ПТО» створено шляхом зміни типу ДНЗ «Кам’янець-Подільський професійний будівельний ліцей» на центр професійно-технічної освіти у зв’язку з метою більш якісного забезпечення потреб громадян у ПТО в 2013 році.

У 2015 році до ДНЗ «Подільський центр професійно-технічної освіти» приєднано Кам’янець-Подільський професійний художній ліцей та ДПТНЗ «Кам’янець-Подільське вище професійне училище» в якості відокремлених спеціалізованих відділень.

ДНЗ «Подільський центр професійно-технічної освіти» готує кваліфікованих робітників для потреб промислових підприємств, будівництва, автомобільного транспорту та підприємств сфери послуг, художнього напрямку Хмельницької області та всього регіону із 34 професій, 89% з яких є інтегрованими та технологічно складними.

На базі ДНЗ «Подільський центр професійно-технічної освіти» у 2017 році створено Навчально-практичний центр з підготовки робітників за професією «Монтажник санітарно-технічних систем та устаткування».

 Депутати також ознайомилися з реалізацією проєкту створення учнівського готельно-туристичного центру, яка проводиться в рамках програми регіонального розвитку «Розвиток людського потенціалу. Модернізація професійної освіти» за рахунок коштів Європейського Союзу.

 На розширеному засіданні постійної комісії детальну інформацію про сучасний стан та перспективи професійно-технічної освіти в області надала Антоніна ХАРЧУК, заступник директора-начальник управління професійної освіти та ресурсного забезпечення Департаменту освіти і науки облдержадміністрації.

Депутати в ході обговорення високо оцінили позитивні зміни, які досягнуто в процесі упорядкування мережі освітніх закладів профтехосвіти, а також відзначили рівень педагогічних та учнівських колективів, у яких побували. Зокрема, голова постійної комісії Віктор Бурлик зазначив, що результати роботи таких Центрів підтверджують істину, що успіх приходить до тих, хто для створення належних умов для навчання вміє консолідувати зусилля місцевих органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій роботодавців.

Разом з тим, було акцентовано увагу на проблемних питаннях, зокрема щодо раціонального використання вивільнених приміщень, організації підсобних господарств, забезпеченні учнів гуртожитком та іншими побутовими умовами відповідно до сучасних вимог.

У роботі виїзного засідання комісії взяли участь та висловили свою підтримку процесам реформування системи профтехосвіти Ярмолинецький селищний голова Андрій Шутяк, Кам’янець-Подільський міський голова Михайло Посітко, заступник голови Кам’янець-Подільської районної ради Микола Жоган, представники Департаменту освіти і науки облдержадміністрації.       

 

попередня статтяВіолета Лабазюк: «Ми не стоятимемо осторонь проблем учасників бойових дій в Афганістані»
наступна статтяВіолета Лабазюк: Влада має допомагати підприємцям Хмельниччини ставати на ноги