Віолета Лабазюк: «Діяльність ради ветеранів направлятиметься на надання всебічної підтримки ветеранам війни та членам родин учасників бойових дій»

Вирішення питань соціального захисту учасників антитерористичної операції, операції об´єднаних сил, воїнів-інтернаціоналістів та членів сімей загиблих, які потребують соціальної підтримки, є одним із пріоритетних напрямків у діяльності обласної ради.

Саме таке завдання стоїть перед консультативною радою сприяння захисту інтересів ветеранів військових конфліктів, яка створена у серпні цього року за ініціативи голови обласної ради Віолети Лабазюк.

Одним із завдань консультативної ради є налагодження ефективної співпраці органів державної влади, органів місцевого самоврядування з громадськими утвореннями, врахування громадської думки під час реалізації заходів у сфері підтримки ветеранів військових конфліктів.

До складу Консультативної ради увійшли представники обласної організації ветеранів Афганістану/воїнів-інтернаціоналіс­тів, громадських організацій «Хмельницька міська спілка учасників АТО, бойових дій та інвалідів війни», «Світ Надії», «Хмельницька міська спілка учасників АТО, бойових дій та інвалідів війни», «Українське козацтво. Хмельницький окремий козацький курінь ім.І.Нечая», «Спілка інвалідів війни та ветеранів АТО Хмельниччини», «Світ Надії» та «Об´єднання християн-військовослужбовців України».


З метою розширення складу Консультативної ради сприяння захисту інтересів ветеранів військових конфліктів при голові обласної ради та залучення представників громадських організацій учасників бойових дій Хмельницького району до складу консультативної ради  24 листопада відбулося виїзне засідання на базі Хмельницької районної ради.

У виїзному засіданні взяли участь голова обласної ради Віолета Лабазюк разом, заступник голови обласної ради Валентин Соколюк, голова Хмельницької районної ради Олександр Чорнієвич, керівники та представники громадських організацій воїнів антитерористичної операції, бойових дій та інвалідів, воїнів інтернаціоналістів Хмельницького району, начальник відділу Міністерства у справах ветеранів у Хмельницькій області Рустам Алієв.

З цією ж метою аналогічне виїзне засідання на початку листопада відбулося на Шепетівщині, за результатами якого було делеговано по два представники громадських організацій АТО/ООС та воїнів-інтернаціоналістів Шепетівщини до складу Консультативної ради при голові обласної ради.


Як зазначила Віолета Лабазюк, з метою надання всебічної підтримки учасникам бойових дій АТО/ООС, членам сімей загиблих у російсько-українській війні є потреба у розширенні складу ради ветеранів та спільно відшуковувати шляхи вирішення наболілих проблем даної категорії осіб.

«Діяльність Консультативної ради сприяння захисту інтересів ветеранів військових конфліктів при обласній раді направлятиметься на надання всебічної підтримки ветеранам війни та членам родин учасників бойових дій. Обласна рада готова у межах своїх повноважень на співпраці з благодійними організаціями, у рамках чинних регіональних програм та у межах фінансового ресурсу обласного бюджету здійснювати не лише консультативну підтримку учасникам бойових дій та сім´ях загиблих, а й надавати їм необхідну допомогу», – зазначила Віолета Лабазюк.

З інформацією про основні завдання та напрямки діяльності Консультативної ради розповів її очільник Микола Приступа, який зауважив, що в ході роботи буде налагоджуватися координація по всій області, аби дійти до кожного учасника бойовий дій та до членів родин загиблих героїв з метою надання їм всебічної допомоги. Налагоджена співпраця, за словами Миколи Приступи, і з народними депутатами України від Хмельницької області щодо сприяння у вирішенні питань учасників бойових дій, які потребують врегулювання на законодавчому рівні.

Заступник голови обласної ради Валентин Соколюк поінформував про облаштування пам’ятного місця на майдані Незалежності обласного центру на честь вшанування подвигу учасників Революції Гідності, Антитерористичної операції та Операції об’єднаних сил в російсько-українській війні за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. На сьогоднішній день визначено переможцем конкурсу колектив авторів з Кам’янця Подільського. Попереду – виділення коштів з обласного бюджету, виготовлення проєктно-кошторисної документації з облаштування пам´ятника та безпосереднє виготовлення споруди.

Секретар Консультативної ради Віталій Пєвнєв розповів, що у перспективних планах ради багато ініціатив, спрямованих на увічнення пам’яті загиблих учасників бойових дій. Це, зокрема, створення так званого «фонду пам´яті», де будуть зібрані дані про загиблих та членів їх родин, а також інформація про облаштовані пам’ятні дошки та знаки на честь сучасних героїв. Разом з тим, проводиться робота зі створення в регіоні потужного Музею пам´яті про учасників бойових дій. Також буде продовжена традиція здійснення Молитви у пам´ять про загиблих воїнів, яка, до слова, відбудеться 27 листопада о 14 годині у Католицькому храмі Христа Царя Всесвіту на проспекті Миру у місті Хмельницький.

Під час виїзного засідання учасники зустрічі висловилися про доцільність та важливість створення консультативної ради, що дасть можливість спільно та на співпраці з громадськими організаціями охопити піклуванням учасників бойових дій та членів родин загиблих.

У режимі діалогу учасники зустрічі обговорили нагальні проблеми ветеранів військових конфліктів.

Зокрема, було порушено питання надання підтримки ветеранським громадським організаціям, вирішення соціальних проблем членів родин загиблих, щодо неможливості проходження лікування та реабілітації учасників бойових дій у Хмельницькому обласному госпіталі ветеранів війни тощо.

За результатами виїзного засідання, у Хмельницькій районній раді визначаться з представниками громадських організацій воїнів антитерористичної операції, бойових дій та інвалідів, воїнів інтернаціоналістів Хмельницького району, які будуть делеговані для вступу до складу Консультативної ради при голові обласної ради.

Наступне виїзне засідання  консультативної ради планується провести у Кам´янець-Подільському районі.

попередня статтяДо уваги зацікавлених осіб!
наступна статтяНа Хмельниччині підбили підсумки обласного профорієнтаційного  конкурсу для молоді