Відбувся семінар для викладачів мистецьких шкіл

Протягом двох днів, 22-23 лютого 2023 року, методичним відділом мистецької освіти та підвищення кваліфікації Хмельницького ОНМЦКіМ був проведений черговий семінар для викладачів мистецьких шкіл. Цього разу в полі зору – викладачі класів, відділів образотворчого мистецтва. Темою семінару було обрано проблему формування фахових компетентностей в учнів класів образотворчого мистецтва мистецьких шкіл. 29 педагогів з 19 мистецьких шкіл області взяли участь у розгляді теоретичних та практичних аспектів розвитку компетентностей здобувачів початкової мистецької освіти.

З вітальним словом до учасників семінару звернулась заступник директора з питань діяльності клубних установ та культурно-мистецької освіти Валентина Петрова.

У ході роботи було розглянуто низку важливих питань викладання образотворчого мистецтва на елементарному підрівні початкової мистецької освіти: «Нестандартні техніки малювання як стимул до творчого розвитку учнів» (Світлана Українець), «Фігура людини – від начерку до образу» (Оксана Фльорчук) – викладачі Камʼянець-Подільської міської ДХШ; «Декоративна стилізація натюрморту в графіці» (Марія Барабаш), «Створення художнього образу в різних видах рельєфу» (Людмила Тершівська), «Обʼємна аплікація та монотипія» (Наталія Єрьоменко) – викладачі Хмельницької художньої школи.

Важливою складовою розмови стала тема залучення до навчання в класах образотворчого мистецтва учнів з обмеженими можливостями. Досвідом роботи у цьому напрямку з учасниками семінару поділилась директор, викладач-методист Хмельницької художньої школи Лідія Нікітюк. Питання формування фахових компетентностей учнів на уроках образотворчого мистецтва та історії мистецтва розкрили викладачі-методисти Волочиської ДШМ Михайло та Оксана Авдиковичі. Практичним багаторічним досвідом викладання предмету «Історія мистецтва» поділилась із присутніми викладач-методист Хмельницької художньої школи Наталія Басова. Цікавою для слухачів стала тема організації арт-квесту «Знайомтесь – мистецтво», який проводиться у Хмельницькій школі мистецтв. Викладач художнього відділення Світлана Поворознюк ознайомила з процесом організації та проведення такого заходу.

Наступною сходинкою семінару стало професійне спілкування з викладачами закладів вищої освіти. Старший викладач кафедри технологічної та професійної освіти і декоративного мистецтва Хмельницького національного університету Богдан Крулик  ознайомив присутніх із сучасними підходами у викладанні предмету «Рисунок». Викладачі за допомогою графічних матеріалів створили рисунок підготовленої композиції та стилізували її за рекомендаціями Богдана Володимировича. Надзвичайно змістовною була лекція-презентація кандидата мистецтвознавства, викладача кафедри образотворчого, декоративно-прикладного мистецтва і технологій Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії Володимира Халайцана. Володимир Петрович розкрив питання використання композиційних та кольорознавчих виражальних засобів у процесі оформлення закладів освіти.

У ході ділового спілкування із завідуючою методичним відділом мистецької освіти та підвищення кваліфікації Тетяною Совинською було детально обговорено зміст та форми  методичної роботи, яку мають вести викладачі шкіл, алгоритм написання робочої навчальної програми тощо.

Підбиваючи підсумки семінару, викладачі відмітили практичну спрямованість занять, насиченість інноваційними технологіями та відзначили, що кожен учасник збагатив власний досвід новими ідеями. Педагоги наголосили, що у процесі вивчення технік образотворчого мистецтва створюються сприятливі умови для розвитку тих відчуттів та емоцій, які поступово переходять в естетичні почуття, сприяють формуванню естетичного ставлення учнів до навколишнього світу.

За матеріалами Хмельницького ОНМЦКіМ

попередня статтяЗнайомство з Хмельниччиною: Костел Божої Матері у Тарноруді
наступна стаття«Україна – моя країна»