Хмельницька область – перша серед 4 переможців відбору Швейцарсько-українського проєкту UCORD підписала Меморандум про взаєморозуміння

18 квітня за участі голови обласної ради Віолети Лабазюк, першого заступника начальника обласної військової адміністрації Сергія Тюріна, директорки Агенції регіонального розвитку Хмельницької області Катерини Савчук та в.о. керівника проєкту UCORD Марини Бриль відбулася церемонія підписання Меморандуму про взаєморозуміння між Швейцарсько-українським проєктом «Згуртованість та регіональний розвиток України», UCORD, Агенцією регіонального розвитку (АРР) Хмельницької області, Хмельницькою обласною радою і Хмельницькою обласною військовою адміністрацією, з метою налагодження тісної співпраці та консолідації зусиль, спрямованих на відновлення та розвиток Хмельницької області.

Зокрема, Меморандумом передбачається посилення інституційної спроможності Агенції регіонального розвитку задля активізації ролі АРР у відновленні громад та області, а також у плануванні проєктів місцевого і регіонального розвитку і розбудова АРР як майданчика для соціальної згуртованості та діалогу між громадянами, бізнесом та органами влади, зокрема, щодо розробки політик у сферах водопостачання, водовідведення й управління відходами, а також культури та креативних індустрій.

Голова обласної ради Віолета Лабазюк відзначила важливість підписання Меморандуму про взаєморозуміння, який направлений на розвиток різних сфер життєдіяльності регіону: «Розпочинаючи в юридичній площині співпрацю між обласною радою, Швейцарсько-українським проєктом UCORD, Агенцією регіонального розвитку та обласною військовою адміністрацією, переконані в ефективній реалізації напрацьованих ще до повномасштабного вторгнення проєктів, спрямованих на забезпечення всіх необхідним жителів Хмельниччини та внутрішньо-переміщених осіб, які наразі проживають в нашому тиловому регіоні. В основному, це проєкти для будівництва систем водопостачання, водовідведення, управління відходами, культури та креативних індустрій направлені на підтримку економіки краю в розрізі усіх 60 територіальних громад, створення робочих місць, надходження фінансових ресурсів до бюджетів всіх рівнів».

Директор Агенції регіонального розвитку Катерина Савчук подякувала усій команді Хмельницької області за плідну роботу і зазначила, що це великий для усіх результат – проєкт на 12 років, який розпочинається в партнерстві на перші 4 місяці. «Я вірю, що спільними зусиллями ми будемо далі продовжувати роботу і 4, і 8, і 12 років. Наша заявка на участь у проєкті UCORD не пройшла б, якби не було сильної підтримки керівництва області. Пишаюся тим, що ми перші серед пілотних областей підписуємо меморандум. Я впевнена, що спільними зусиллями ми зможемо втримати це партнерство і вкладатимемо максимум зусиль на результат для 60 територіальних громад області,” – підкреслила Катерина Анатоліївна.

У рамках підписаного документу протягом наступних чотирьох місяців передбачено надання підтримки АРР із чотирьох пілотних областей у їх інституційному зміцненні та трансформації їхніх структур управління. Для цього проєкт UCORD розгляне бачення АРР, їх мету та роль у регіональному розвитку, механізми управління, основні функції, пріоритети, організаційні заходи, кадрові та фінансові вимоги. Це допоможе визначити усі ресурси, необхідні для забезпечення ефективності пілотних АРР.

Співпраця з проєктом UCORD базуватиметься на передовій міжнародній практиці, будуть залучені міжнародні експерти-практики.

У церемонії підписання Меморандуму також взяли участь депутат обласної ради Аліна Коваль, представники структурних підрозділів виконавчого апарату обласної ради та обласної державної адміністрації.

Довідка

Швейцарсько-український проєкт «Згуртованість та регіональний розвиток України», UCORD, який почав діяльність у грудні 2022 р., втілюється за підтримки Швейцарії компанією NIRAS Sweden AB. Перша фаза проєкту триватиме до 2026 року.

Метою проєкту UCORD є сприяння скоординованим діям з відновлення та злагодженого регіонального розвитку з боку громадян, бізнесу і органів влади, що у свою чергу покращує якість життя людей, зміцнює стійкість суспільства, мир та соціальну згуртованість в Україні. Проєкт реалізується через три компоненти: «Регіональний розвиток», «Розвиток потенціалу та екологічних послуг», «Соціальна згуртованість через культуру та залученість громадян».

У своєму підході проєкт UCORD акцентує увагу на якісних змінах на регіональному рівні, які можуть бути досягнуті через підсилення інституційної спроможності Агенцій регіонального розвитку за прикладом успішного функціонування відповідних Європейських АРР. Згідно із Законом України «Про засади державної регіональної політики», агенції регіонального розвитку – це неприбуткові установи, що утворюються з метою ефективної реалізації державної регіональної політики. Використовуючи принципи згуртованості, прозорого публічного діалогу, ефективного управління проектами, АРР є майданчиками для співпраці влади, бізнесу та громадян задля інклюзивного та сталого регіонального розвитку, інвестиційної привабливості області та об’єднання мешканців навколо спільних цілей.

У результаті тривалого та ретельного відбору серед АРР України, Агенція регіонального розвитку Хмельницької області стала однією із чотирьох переможців поруч із АРР Вінницької, Сумської та Тернопільської областей.

Агенція регіонального розвитку Хмельницької області заснована у 2016 році, однак активно запрацювала у квітні 2019 року, має досвід розробки та реалізації проєктів у різних сферах (в т.ч. тематичних сферах проєкту UCORD). Агенція постійно розвивається, щоб стати регіональною контактною точкою для усіх партнерів, допомагати їм генерувати ідеї, розвивати та впроваджувати проєкти, які покращують якість життя мешканців Хмельниччини та посилюють економічний потенціал регіону.

попередня статтяПлатформа допомоги врятованим – ключові сервіси підтримки постраждалих внаслідок війни в одному місці
наступна статтяТовариство Червоного Хреста відзначає 105-ту річницю своєї діяльності