На Хмельниччині запрацюють центри життєстійкості для психосоціальної підтримки громадян

Сьогодні відбулася презентація діяльності програми «Життєстійке суспільство» Ізраїльської коаліції по роботі з травмою з метою створення  Центрів резильєнтності у місті Хмельницький та Хмельницькій області.

З метою зміцнення соціальної сфери нашої держави, особливо у контексті нинішніх викликів, в Україні заплановане відкриття низки центрів життєстійкості. Це будуть дружні безбар’єрні простори з соціально-психологічної допомоги людям, які пережили жахи окупації, зазнали фізичного насильства, згвалтувань, втратили близьких. Центри працюватимуть для запобігання стресовим травматичним станам, надання психологічної підтримки різним соціальним та професійним групам населення, зокрема демобілізованим військовим та членам їхніх родин.

Ізраїльська коаліція травми (ITC) – це асоціація неурядових організацій, що займаються психосоціальною підтримкою населення, яке постраждало від різних катастроф. ІТС реалізовує програму «Життєстійке суспільство» на підтримку українців, які проживають в одинадцяти країнах Європи. В Україні коаліція активно працює ще з 2014 року.

Представили програму директор освітніх програм у сфері резильєнтності, міжнародний експерт з роботи з травмою, консультант у проектах ООН та Ради Європи  Алекс Гершанова, експерт Ізраїльської коаліції по роботі з травмою Алекс Гагальський та офіційна представниця цієї коаліції  психолог Наталія Макієнко.

За словами Алекса Гершанова, подібні Центри резильєнтності вже працюють у містах Київ, Одеса та Тернопіль. Триває робота зі створення Центрів у місті Харків, Харківській та Хмельницькій областях.

На запрошення організаторів у заході взяла участь і заступник керівника виконавчого апарату обласної ради Тетяна Зеленко, яка привітала учасників заходу від імені керівництва та депутатського корпусу облради.

«Терор рашистських окупантів має одну мету не давати суспільству функціонувати: розвиватися, працювати, відпочивати. Ми не можемо протистояти стресу, але ми можемо навчитись швидше відновлюватись від наслідків його впливу. Особливо важливими такі навички є сьогодні, в умовах постійної тривоги за своє життя та життя своїх рідних. А досвід Ізраїлю засвідчує, наскільки важливим є протистояти терору через розвиток нашої стресостійкості, тобто здатності людини пристосовуватися до стресу, вирішувати проблеми та ефективно функціонувати навіть у важких умовах. Всього цього Україна потребує і має впроваджувати на рівні своїх центрів життєстійкості. І дуже влучною є назва програми, яку ви презентуєте – «Життєстійке суспільство». Саме таким сьогодні має бути українське суспільство», – зазначила Тетяна Іванівна.

Посадовець висловила впевненість, що досвід ізраїльських колег допоможе й нашому суспільству в цей складний час випробувань, зокрема, надаватиме психологічну допомогу людям, які відчули всі жахіття війни, самостійно справлятися зі стресовими станами.

попередня статтяЗ 1 грудня зміняться правила ввезення та обліку гуманітарної допомоги
наступна статтяНа Хмельниччині офіційно відкрито новий завод