Бібліотекарі молодіжної бібліотеки взяли участь у міжнародному проєкті «Місто Виборів»

Фахівці комунального закладу обласної ради – Хмельницької обласної бібліотеки для молоді постійно в пошуку нових можливостей, що  сприяють розвитку молоді та демократичного суспільства. Двоє  представників бібліотеки, внаслідок  перемоги  в конкурсі, стали учасниками інтерактивного тренінгу «Місто Виборів», який проходив  8-9 червня в м. Києві. «Місто виборів (Electionville)» – це міжнародний проєкт, створений за підтримки Шведського Інституту, економічної підтримки Ради міністрів Північних країн у партнерстві з ВГО «Українська бібліотечна асоціація» і адаптований спеціально для українських бібліотек.

Проєкт має на меті розповсюджувати та популяризувати знання про локальну демократію, а також зміцнювати роль українських бібліотек як осередків громадського діалогу. Насичена дводенна програма збагатила учасників тренінгу – бібліотекарів з усіх куточків України, навичками та знаннями, необхідними для просування демократичних принципів та покращення врядування у своїх громадах за допомогою інтерактивних та цікавих методів,  зокрема – шведської настільної гри «Electionville (Місто виборів)».

За умовами гри представники влади (гравці) в умовах обмеженого бюджету повинні забезпечити благоустрій міста. Гра дає розуміння як працює демократія, які її принципи та навчає налагодити дієву комунікацію між громадянами та місцевим самоврядуванням.   Учасники  гри в   ролях депутатів та депутаток, діляться на партії та приймають рішення, які сфери міста фінансувати, а які навпаки, позбавляти фінансування.

Бібліотекарі під час тренінгу вчились як поєднати  особисті, партійні та суспільні інтереси, як робити вибір на користь одного та відмовлятись від іншого. Вирішували чи виправдовує мета засоби, дізнавались як впливає на  особистість влада і відповідальність, чи здатен кожен  поступитися, чи навпаки просунути своє рішення.

Тренінг навчив аргументувати і домовлятися, особливо  в умовах конфлікту інтересів і вирішувати багато інших важливих питань, що виникають при управлінні громадою.   Проводив дводенне навчання шведський волонтер, мандрівник, медіапродюсер, керівник комунікаційної агенції, надзвичайно креативна та харизматична людина- винахідник гри Макс Валентин. Асистувала йому Поліна Сокур, учасниця Волонтерської ініціативи «Сміливі відновлювати», небайдужа, активна представниця молодого покоління.

Після завершення навчання Хмельницька обласна молодіжна бібліотека отримала три ігрових комплекти, аби надалі  організовувати  ігри для мешканців 17+ у своїй громаді, працювати на посилення позицій демократії в Україні, робити свій внесок у розвиток локальної демократії та зміцнення   бібліотеки як центру громадського життя.

За матеріалами Хмельницької обласної бібліотеки для молоді

попередня статтяЗнайомство з Хмельниччиною: ландшафтний заказник «Совий Яр»
наступна статтяUNIVERSITY STARTUP WORLD CUP 2024: відкрито набір заявок для українських студентів-інноваторів