З метою формування ефективної мережі закладів загальної середньої освіти

Сьогодні голова обласної ради Віолета Лабазюк взяла участь в обговоренні законодавчих змін, необхідних для втілення реформи профільної середньої освіти.

Обговорення пройшли у місті Київ на комунікаційному майданчику Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України у співпраці з Міністерством освіти та науки України та за сприяння і підтримки Швейцарсько-українського проєкту DECIDE «Децентралізація для розвитку демократичної освіти».

Під час заходу обговорили запропоноване Міносвіти пілотування з 2025 року, а з 2027 року – запровадження трирічної профільної середньої освіти (10-12 класи), яка спрямована на оновлення освітнього процесу, створення умов для самореалізації та готовності до ринку праці майбутнього.

«Одним з ключових завдань реформи є формування спроможної мережі закладів освіти, побудова нової освітньої інфраструктури, яка дозволить забезпечити однаково високе здобуття знань учнями як міської, так і сільської місцевостей. Переконана, що спільними зусиллями ми зможемо цього досягти», – зазначила Віолета Лабазюк. Вона також наголосила, що обласні комунальні заклади освіти демонструють високий рівень підготовки учнів та надання їм якісних освітніх послуг. Підтвердженням цього є значна кількість переможців на всеукраїнських олімпіадах та конкурсах Малої академії наук.

Голова обласної ради запропонувала законодавчо визначити правила співфінансування академічних ліцеїв у випадку надання послуг цими освітніми закладами для учнів кількох територіальних громад, а також можливість організації їх підвезення та створення необхідних умов проживання (пансіону) на базі цих ліцеїв.

Міністерство освіти і науки України передбачає створення ліцеїв трьох видів – академічних, професійних та наукових, які матимуть різну спрямованість та найкраще забезпечать розподіл контингенту здобувачів освіти відповідно до їх інтересів, здібностей та можливостей.

Академічний ліцей – це заклад освіти, де учні будуть ділитися за профілями та поглиблено вивчати ті предмети, які будуть необхідними для них при подальшому навчанні в університетах.

Професійний ліцей – заклад освіти, який даватиме базу для інших професій, що не потребують здобуття вищої освіти.

Науковий ліцей – заклад освіти, в якому одночасно з освітою наукового спрямування забезпечуються здобуття базової середньої освіти або повної загальної середньої освіти.

Наразі у Хмельницькій області заплановано створення ліцеїв академічного та професійного спрямування. Відповідна робоча група вже працює. Під час аналізу до уваги береться візуалізація геопросторової бази даних закладів, визначення проектної потужності, існуючого ліцензійного обсягу, наявності гуртожитків тощо.

Окрім того, здійснюється аналіз існуючої мережі 23 закладів професійної (професійно-технічної) освіти державної форми власності. Також функціонують 20 закладів  фахової передвищої освіти різних форм власності (дев’ять – державної, шість – комунальної, п’ять – приватної форм власності).

Обговорення законодавчих змін на всеукраїнському рівні сприятиме ефективній співпраці усіх гілок влади та громадських інституцій задля формування якісної профільної середньої освіти.

попередня статтяЛітні пригоди без шкоди: Міносвіти презентує безпековий урок для підлітків
наступна статтяВічна слава Героям, які полягли в боях за нашу вільну, незалежну Україну!