Нейрографіка – витинанка

В обласній  бібліотеці для молоді презентували  виставку Анни Скрипало «Нейрографіка – витинанка».  Анна Скрипало – членкиня Національної спілки художників України, учасниця Всеукраїнських та обласних виставок образотворчого мистецтва.  Закінчила Кам’янець-Подільський національний університет, де засвоїла багато нових технік образотворчого мистецтва. Це третя її персональна виставка в  обласній бібліотеці для молоді. Великий творчий  дебют відбувся у виставковій  залі бібліотеки в  2013 році,  коли вона представила свою першу персональну виставку робіт «Казковий світ». 3 вересня 2015 року Анна вдруге звітувала вже новою колекцією «Вогнище», де були зібрані не тільки власні роботи, а й своїх учениць.

Нейрографіка – нове, сучасне, цікаве, захоплююче та надзвичайно популярне останнім часом арт-терапевтичне мистецтво. Це значно більше, ніж малювання. Вона може надихати, заспокоювати, емоційно наповнювати та, навіть, лікувати.  Метод є відносно новим – він з’явився у 2014 році.  Молода  хмельницька художниця  проводила арт-терапевтичні заняття  для вимушених переселенців, які дуже позитивно впливали на їхній емоційний стан. Оскільки нейрографіка закодовує у своїх лініях і формах таємні значення, вона чудово реалізується у витинанках.

На виставці в  бібліотеці  представлено 33 витинанки. Вернісаж поєднує в собі сучасну техніку реабілітації пережитого стресу і класичну етнічну  техніку витинанки. Художниця  представила в експозиції  і свої  перші роботи – це  творчі пошуки, в яких вона орієнтувалася на праці Людмили Мазур. Витинанка в українських традиціях – це розповідь про побут, життя та цінності суспільства. Саме ці особливості Анна Скрипало прагнула зберегти у мистецтві.  На виставці глядач познайомився з роботами на тему  українського фольклору та української літературної класики: «Кирило Кожум’яка», «Лисичка та журавель», «Курочка ряба», «Лісова пісня» Л. Українки, «Хрущі над вишнями гудуть» Т. Шевченка. Велика кількість витинанок присвячених православним святам: Великдень і Різдво. У них є зашифрований зміст. Дерево – це символ роду, його плодючості і сили, писанка, яйце – символ життя. Перехідною роботою між традиційною витинанкою   і нейрографікою стала витинанка свята Трійця, яка отримала перше місце у міжнародному конкурсі.

Картини Анни Скрипало добрі та світлі, енергетично яскраві,  вони дарують оточуючим радість. А за кошти від продажу сувенірної продукції за мотивами виставки, буде надана допомога воїнам ЗСУ.

Виставка буде діяти в бібліотеці впродовж місяця. Запрошуємо хмельничан та  гостей міста на арт-терапевтичний вернісаж до бібліотеки!

 

попередня статтяВідбулось засідання робочої групи з оновлення стратегії розвитку Хмельниччини
наступна статтяРадіодиктант національної єдності