У рамках Міжнародної благодійної акції «Український борщ єднання» учні Хмельницького приватного ліцею «Мої обрії» встановили рекорд України «Найбільша кількість дітей шкільного віку, зібраних в одному місці для приготування українського борщу».
На території навчального закладу згуртувалося 295 дітей, які з великим задоволенням і захопленням приготували символ національної кухні, справжній український борщ, що завоював серця гурманів по всьому світу і має багато історій та традицій. Борщ діти приготували унікальний: повністю здорова їжа без засмажки, із печеними овочами, копченими грушами, квашеними зеленими томатами.
На запрошення керівництва ліцею долучилася до заходу зі встановлення рекорду й голова обласної ради Віолета Лабазюк.
«Український борщ є справжнім культурним витвором, виплеканим традиціями багатьох поколінь українців, культурним брендом національної кухні. Як би ворог не хотів його привласнити – історично борщ наш! І внесення українського борщу до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО це підтверджує. Борщ – страва єднання, страва сили, страва любові до своєї країни, сегмент ДНК нації»,– зазначила Віолета Лабазюк.
Голова обласної ради подякувала керівництву, батькам, вихованцям закладу за такі чудові ініціативи, що об’єднують, надихають, підтримують та примножують українські традиції.
Захід мав на меті розповісти про історичне значення страви, утвердити сімейні цінності, впізнаваність України на світовій арені, зберегти традиції минулих поколінь та поєднати їх з сучасністю, популяризувати здорове харчування серед молоді.
Під час заходу також провели благодійний ярмарок для збору коштів для ЗСУ, батьків учнів ліцею, які сьогодні на передовій.
Довідка.
Борщ – одна з головних страв не лише в українській кухні, а й в українській культурі, тому вона є й однією з найбільш досліджених страв. Борщ поширений у різних регіонах України. Повсюди він має певні відмінності, які підкреслюють особливості окремих регіонів України. І водночас борщ є частиною українського культурного спадку та його самобутності.
Дослідники проводять експедиції, пишуть наукові статті й знімають фільми про борщ. Увага до цієї страви не згасає. Дослідження показало, що 63 % опитаних вважають борщ повсякденною стравою, проте готують його і в будні, і на свята.
Існує понад 70 рецептів борщу. Найбільш складним і вартісним вважається «Київський борщ». Для нього готують бульйон із трьох видів м’яса – яловичини, баранини і свинини з додаванням хлібного квасу. Поблизу Нью-Йорка існує місцевість, заселена євреями-ашкеназами – походженням із слов’янських країн, які привезли з собою рецепт борщу. Цю територію називають «Borscht Belt», тобто «борщевий пояс». На Чернігівщині популярний рецепт борщу з грибними «вушками» – «переяславський». На Житомирщині існують два різновиди борщу: «поліський» з в’яленими в’юнами і грибами та «коростенський» – на сухофруктах. На Галичині у минулому борщ готували рідким, без додавання картоплі, а заправляли його засмажкою, для додачі кислинки використовували вишневий або яблучний сік.