Знайомство з Хмельниччиною: Товтра «Самовита» – пам’ятка природи загальнодержавного значення

Ботанічна пам’ятка природи загальнодержавного значення товтра «Самовита» розташована біля села Залуччя Чемеровецької селищної громади. На території товтри ще й досі збереглися майже в первісному стані степова рослинність та рослинність відслонень, а також рослин, занесених до Червоної Книги України – сону широколистого, горицвіту весняного, цибулі подільської, аспленiю чорного, волошки Маршалла, костриці, ковили волосистої, осоки низької, змієголовника австрійського, юринеї вапнякової та iнших.

Загальна площа ботанічної пам’ятки природи загальнодержавного значення товтра «Самовита» становить 3,83 га. Входить до складу національного природного парку «Подільські товтри».

Товтра вкрита степовою та лучно-степовою рослинністю. Вапнякові схили переважно пологі, лише подекуди урвисті. У місцевій флорі налічується близько 150 видів рослин.

Комплексна ландшафтно-ботанічна пам’ятка є унікальним витвором природи часів Сармату. Аналогів вона не має на всьому відрізку Товтрового пасма.

Головним завданням ботанічної пам’ятки природи загальнодержавного значення товтра «Самовита», є збереження унікального геологічного формування та природного комплексу з цінними рослинами занесених до Червоної Книги України.

Ботанічна пам’ятка природи може використовуватись в естетичних, виховних, природоохоронних, рекреаційних, а особливо в наукових цілях.

«Самовита» є відкритою товтрою, тобто не залісненою, і входить до складу бокових товтр. Товтра віддалена за 2 км від головного рифового пасма. Завдяки своїй автономності товтра менше піддавалась антропогенному впливу, а тому є відносно незайманою. Цьому ще сприяли статус заповідності і обнесення її глибоким ровом, що в значній мірі зберігали її первинні біоценози значне краще, ніж на незаповіданих товтрах. Ця обставина позитивно відбилась на збереженні степових та лучно-степових угруповань рослинності. Ось чому тут, на вкритих сивою давниною схилах, на відміну від інших товтр, пишно цвіте різнотрав’я. Товтра «Самовита», не дивлячись на всякі незгоди, і сьогодні виступає як скарбниця царства флори. У будь-яку пору року вона вабить своїми чудернацькими скелями, барвами та ароматом рослин. У час перебування серед духмяних трав забуваєш про сучасність: відчуваєш своє буття на тисячоліття назад, коли навколо ще шуміли праліси, а відкриті товтри входили до оазисів подільського степу.

У підготовці матеріалу використану

інформацію сайтів «Національний

природний парк «Подільські Товтри», Вікіпедія, «В дорозі» 

попередня статтяВічна пам’ять та слава Героям, які загинули за незалежність України!