Віталій Олуйко – цьогорічний лауреат обласної премії імені Дмитра Прилюка в галузі журналістики

Цього року уже втринадцяте проводиться конкурс на здобуття обласної премії імені Дмитра Прилюка за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики.

Лауреатами обласної премії за роки її проведення стали 22 журналісти та письменники.

На початку засідання комітету відповідно до Положення про обласну премію було обрано заступником голови комітету Віру Мальчук, голову обласної організації Національної асоціації українських медіа, головного редактора газети «Трудівник Полісся» та секретарем комітету – Галину Аріон, члена Національної спілки журналістів України.

У нинішньому році на здобуття обласної премії було подано два творчі доробки журналістів. Це, зокрема, публіцистично-документальне видання «Книга про війну» завідувача кафедри права та публічного управління Хмельницького кооперативного торгово-економічного інституту, доктора наук з державного управління, професора, політика, громадського діяча і військового волонтера Віталія Олуйка та публікація «Гірка правда про війну» у газеті «Подільські вісті» заступника редактора газети «Подільські вісті», членкині Національної спілки журналістів України Світлани Шандебури (Дубінської).

Провела засідання заступник голови комітету Віра Мальчук, під час якого присутні почергово надали оцінку поданим на здобуття премії роботам.

На переконання членів комітету заявлене на конкурс публіцистично-документальне видання «Книга про війну» досить смілива, написана безпосереднім учасником бойових дій у складі 86 окремого батальйону територіальної оборони Збройних сил України Віталієм Олуйком, об’єктивно відображає актуальні події сьогодення. Як було наголошено, автор вміло володіє художнім словом, особливістю метафоричних порівнянь, примушує читача задуматися над прочитаним.

Назва публіцистичної роботи говорить сама за себе. Перший розділ «Книги про війну» описує події в Україні до 24 лютого 2022 року. Другий – безпосередньо про день повномасштабного вторгнення росії на територію України. У третьому розділі автор характеризує розвиток подій після 24 лютого 2022 року та протистояння агресору. Окремий розділ присвячено 86 окремому батальйону територіальної оборони Збройних сил України, історії його формування, побратимам, їх мужності та незламності, усім, хто за покликом серця, не чекаючи повісток з військкомату, добровільно пішли захищати свій дім, свою Україну.

В анотації до книги йдеться: «…сьогодні Україна жива завдяки тим, хто зараз на фронті, тим, хто тримає над нами небо. Віднині в Україні є свій власний Бог – військові. Без шани військовому не буде захищеної України». Книга саме про це.

Що стосується публікації Світлани Шандебури (Дубінської) «Гірка правда про війну» у газеті «Подільські вісті», то члени комітету одностайно висловили думку, що така публікація більше має право на відзначення у конкурсі журналістських робіт.

За підсумками голосування членів комітету цьогорічним, двадцять третім лауреатом обласної премії імені Дмитра Прилюка за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики визнано завідувача кафедри права та публічного управління Хмельницького кооперативного торгово-економічного інституту, доктора наук з державного управління, професора, політика, громадського діяча та військового волонтера Віталія Олуйка за публіцистично-документальне видання «Книга про війну».

Лауреат, відповідно до Положення про премію, отримає Диплом та грошову винагороду у розмірі трьох мінімальних заробітних плат за рахунок коштів, передбачених для цього в обласному бюджеті.

За словами самого Віталія Миколайовича, отримані преміальні кошти він планує передати на потреби  86 окремого батальйону територіальної оборони Збройних сил України.

Довідка.

Обласна премія імені Дмитра Прилюка встановлена рішенням Хмельницької обласної ради 18 травня 2011 року з ініціативи обласної організації Національної спілки журналістів України та Деражнянської районної ради.

Премія присвячена пам’яті нашого земляка, відомого журналіста, фундатора української науки про журналістику другої половини ХХ століття, доктора філологічних наук, письменника Дмитра Михайловича Прилюка.

Згідно з положенням, обласна премія імені Дмитра Прилюка присуджується за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики, яка сприяє утвердженню історичної пам’яті народу, його національної свідомості та самобутності, відродженню національної культури, популяризації української мови та вирізняється новизною й оригінальністю.

Першим лауреатом премії імені Дмитра Прилюка у 2012 році було визнано відповідального секретаря Хмельницької обласної газети «Подільські вісті» Олексія Тимощука за цикл публікацій «Час знає всім слідам ціну» присвячених 450-річчю Двірецько-Пересопницького Євангелія. Це дослідження виходить за межі звичайного журналістського матеріалу та грунтовно розкриває історію творення і подальшої долі шедевру українського рукописного книжкового мистецтва.

У 2013 році премія була присуджена авторській групі журналістів науково-просвітницької програми «Імена» Хмельницької обласної державної телерадіокомпанії «Поділля-центр» у складі Анатолія Трачука, Олени Павлюк, Раїси Токар, Володимира Паламаря, Любові Курманської за серію телефільмів-портретів 30 особистостей минулого і сучасності, в т. ч. і за чотирисерійний документальний фільм «Життя і пам’ять» про Дмитра Прилюка.

Лауреатом премії 2014 року став редактор газети Хмельницької міської ради «Проскурів» Богдан Теленько за документальну повість-есе «Соловецький лабіринт. Записки упередженого паломника», основу якої склав цикл публіцистичних нарисів «Зі щоденника Соловецької прощі». До речі, Богдан Теленько, як і Олексій Тимощук — учні Дмитра Михайловича Прилюка.

У 2015 році новим лауреатом премії ім. Дмитра Прилюка став дослідник тематики сталінських репресій, хмельницький журналіст і письменник Петро Маліш, у творчому дослідницькому доробку якого три книги на цю тему: «Розгул червоного диявола», «Розгул диявола триває», «Сталіноїди».

У 2016 році обласною премією було відзначено письменника Василя Горбатюка за художньо-документальний роман «Слово і меч».

У 2017 році лауреатами премії ім. Дмитра Прилюка стали Станіслава Старостіна (літературно-публіцистичне видання «Увійшли в безсмертя… Книга пам’яті Героїв Небесної Сотні і воїнів АТО Хмельниччини»), Оксана Радушинська (цикл публікацій із зони АТО) та Володимир Шевченко (художньо-документальне видання «Чи всі трави хиляться за водою?»).

У 2018 році лауреатами премії стали Петро Воробей за цикл нарисів, надрукованих у газеті «Подільські вісті» впродовж останніх років та творчий колектив у складі Віктора Адамського, Богдана Крищука та Юрія Телячого за науково-публіцистичне видання «Просвіти» Поділля в добу Директорії УНР (1918-1920)».

У 2019 році лауреатом обласної премії імені Дмитра Прилюка за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики став письменник Микола Руцький з Нетішина за художньо-документальне видання «Ми у вічі сміялися смерті…».

У 2020 році лауреатом премії імені Дмитра Прилюка стала директор (головний редактор) ПП «Трудівник Полісся «Сьогодні», заслужений журналіст України Віра Мальчук зі Славути за цикл публікацій у газеті «Трудівник Полісся».

У 2021 році лауреатом обласної премії імені Дмитра Прилюка за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики став власний кореспондент обласної газети «Подільські вісті» Василь Добровольський за цикл публікацій у місцевій пресі за 2019-2021 роки.

У 2022 році лауреатом обласної премії імені Дмитра Прилюка визнано директора комунального підприємства «Муніципальна телерадіокомпанія «Місто» (м. Хмельницький) Миколу Крентовського за цикл передач телерадіопроєкту «Віч-на-віч».

У минулому році лауреатами премії стали Алла Гуменюк за цикл публікацій в громадсько-політичному тижневику «Вперед» та Андрій Заєць за телепроєкт «Україна’22: Щоденники війни».

попередня статтяДень Музеїв у Малієвецькому обласному історико-культурному музеї відзначили за допомогою «машини часу»
наступна статтяУкраїнські митці можуть взяти участь в конкурсі на отримання фінансової допомоги від фонду ЮНЕСКО