Засідання Правління УАРОР: розглянуто важливі питання діяльності органів місцевого самоврядування

29 серпня відбулося чергове засідання Правління Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад».

У засіданні у режимі онлайн взяла участь голова обласної ради Віолета Лабазюк, Віце-президент Української асоціації районних та обласних рад з питань соціального захисту населення і охорони здоров’я, член Правління УАРОР.

Окрім асоційованих членів організації до участі в обговоренні долучились члени парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування – народні депутати України Вячеслав Рубльов, Віталій Безгін та Роман Лозинський.

Порядок денний засідання налічував близько десятка питань.

Зокрема, члени Правління обговорили співпрацю з Радою Європи в рамках Програми «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні».

Проаналізували також результати участі представників УАРОР у Форумі доброчесності громад «Європейські цінності на практиці. Приєднання членів УАРОР до Декларації розбудови доброчесності в органах місцевого самоврядування». Учасники засідання взяли до відома інформацію Національного агентства з питань запобігання корупції щодо виконання Декларації розбудови доброчесності громад місцевими радами, впровадження нових форм взаємодії між ними та НАЗК як центральним органом виконавчої влади у сфері запобігання корупції.

Ключовими питаннями порядку денного чергового засідання Правління УАРОР стали звернення до центральних органів влади.

Члени Правління вирішили звернутися до Комітету з питань бюджету Верховної Ради України та Міністерства фінансів України з пропозиціями щодо посилення спроможності органів місцевого самоврядування районного (субрегіонального) рівня. Як йдеться у зверненні, у рамках формування державного бюджету на 2025 рік необхідно профільному Комітету ВРУ підготувати пропозиції щодо внесення змін до механізму горизонтального вирівнювання податкоспроможності місцевих бюджетів та встановити нормативи перерахування бюджетами громад до відповідних районних бюджетів частини податку на доходи фізичних осіб, які мають бути диференційованими і визначатися в залежності від індексу податкоспроможності громад, що входять до складу району. Наголошувалося, що такі новації, які варто передбачити при формуванні державного бюджету на 2025 рік, є вкрай необхідними в контексті подальшого розширення загальних повноважень районних рад. Йдеться про реалізацію програм національно-патріотичного виховання, зведення фортифікаційних споруд, створення районних центрів психосоціальної реабілітації для військовослужбовців та ВПО, надання соціальної допомоги, підтримку недієздатних осіб, збереження об’єктів культурної та історичної спадщини, реалізацію екологічних програм та охорони довкілля, утримання доріг тощо.

Схвалили члени Правління ініціативне звернення Асоціації до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України про внесення змін до законодавства України про вирішення питання призупинення запровадження просторового планування на період дії воєнного стану в Україні.

Також на засіданні було прийнято звернення до Комітету з питань бюджету Верховної Ради України, Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування,  Міністерства фінансів України, Міністерства інфраструктури України про передбачення у проєкті Закону України «Про державний бюджет України на 2025 рік» видатків на субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення окремих видатків районних рад.

Як відомо, Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та  обласних рад» свою роботу провадить задля забезпечення ефективної діяльності органів місцевого самоврядування усіх рівнів, вирішуючи нагальні питання й проблеми, що виникають у процесі здійснення ними своїх повноважень. Особливо викликають занепокоєння  проблеми, які виникають внаслідок неврегульованості низки повноважень органів місцевого самоврядування, особливо на районному та обласному рівнях, що спричиняє, у свою чергу, юридичні, фінансові та інші спірні питання.

Зважаючи на вкрай складну ситуацію в країні, спричинену збройною агресією російської федерації, та необхідність акумулювати сили й можливості усіх владних інституцій задля протистояння ворогу, збереження та відновлення країни, забезпечення спроможності органів місцевого самоврядування та захисту їх конституційного права на здійснення своїх владних повноважень, УАРОР звернулася до Кабінету Міністрів України з ініціативою щодо створення робочих груп у міністерствах, які долучені до розроблення змін до законодавчих актів щодо регулювання повноважень органів місцевого самоврядування, із залученням представників УАРОР, з метою опрацювання питань внесення змін до чинних законодавчих актів, що регулюють повноваження органів місцевого самоврядування.

Окрім іншого, члени Правління доручили Секретаріату УАРОР до 01 жовтня 2024 року внести Президенту Асоціації пропозиції щодо розробки політики (програми) розвитку співробітництва УАРОР і її членів у дво- та багатосторонньому форматі на національному та міжнародному рівнях шляхом підтримки заходів обороноздатності держави, розширення участі місцевих рад у вирішенні питань оборони держави (включаючи територіальну оборону та національний спротив загалом, підготовку території держави до оборони, захист об’єктів критичної інфраструктури, заходи забезпечення національної стійкості тощо), реалізації спільних програм, проєктів з національними і міжнародними стейкхолдерами, партнерами, донорами, які опікуються питаннями підтримки, підготовки, забезпечення і взаємодії з цивільними, резервістами, членами їх сімей та іншими службовцями і ветеранами сектору безпеки і оборони України.

Разом з тим, було розглянуто низку організаційних питань.

попередня статтяСтрімкість. Точність. Результат: ставай пілотом підрозділу «Тайфун» Нацгвардії України
наступна статтяУ Хмельницькій обласній лікарні модернізовано опікове відділення