Знайомство з Хмельниччиною: “Вірменська криниця” у селі Кам’янка

Надзбручанське містечко Сатанiв, що розкинулося на межі Хмельницької та Тернопільської областей, славиться своєю мінеральною водою та чисельними пам’ятками історії.

На південно-східній околиці цього села можна побачити досить цікавий об’єкт, який місцеві називають «війтовою кам’яницею» або ж «вірменською криничкою».

Криниця-кам’яниця – це складена з каменю чимала споруда що оточує досить потужне джерело, що б’є з підніжжя гори. Джерело утворює великий струмок, що впадає в річку Шмаївка – притоку Збруча.

Місце виходу води знаходиться в невеличкій кам’яній хатинці. Далі – оточене невисоким муром невеличке озерце з рівним кам’яним дном по якому розкидані чималі плоскі брили. Це – так зване «прало», –  місце де жінки колись прали одяг (його за призначенням використовують й досі). За століття активного використання цих  каменів, їх поверхня стала гладенькою, як скло.

«Вірменською»  криничку назвали завдяки вірменським майстрам, які її звели. Попри зовнішню простоту це досить складна гідроспоруда, аналогів якої в Україні практично немає.

Інформація з інтернет-джерел

попередня статтяДорогі школярі, студенти, батьки та освітяни!