“Жити назустріч” – платформа інтеграції ветеранів та ветеранок

Повернення ветеранів та ветеранок до цивільного життя – непростий шлях. Та ніхто не має долати його наодинці.

«Жити назустріч» – це платформа інтеграції ветеранів та ветеранок в трудові відносини, підприємництво, фінансові процеси й суспільство загалом.

Ми віримо, що якісна інтеграція можлива тільки тоді, коли кожен з нас зробить кроки назустріч одне одному. Вони є досить прості:

не відводь погляд. Дивись у вічі, так ти виражаєш свою повагу.
слухай і дивись уважно. Зважай на те, що каже і робить людина, і не роби припущень щодо її потреб або можливостей.
зберігай звичний тон. Спілкуйся так, як з будь-якою іншою людиною, уникаючи надмірної ввічливості або покровительського тону.
проявляй терпіння. Дай людині з порушеннями чи інвалідністю достатньо часу на виконання дій або відповіді на запитання.
вивчай та використовуй коректну термінологію. Говори «людина з інвалідністю» замість “інвалід”, «людина з порушеннями зору» – замість «сліпий», «крісло колісне» – замість візок, «людина з порушенням чи втратою слуху» – замість «глуха», «людина з порушенням або втратою мовлення» – а не «німа».
звертай увагу на доступність. Якщо організовуєш подію або зустріч, переконайся, що місце є безбарʼєрним і зручним для всіх.
поважай особистий простір. Замість того, щоб одразу допомагати, запитай, чи потрібна допомога, і як саме це зробити.
подякуй. Словесно, поглядом чи можеш прикласти руку до серця і подивитись людині в очі. Вдячність ніколи не буде зайвою.
не запитуй військового про службу. Намагайся говорити на віддалені теми, не піднімаючи питань його служби, особливо де і за яких умов людина отримала поранення.
будь чесним та відвертим. Завжди говори тільки правду і не надавай недостовірну інформацію. Відкривай своє серце.
не критикуй, не вішай ярлики. Максимально толерантно реагуй на усі слова військових та ветеранів, навіть якщо дуже хочеться дати пораду чи посперечатись, не роби цього. Вислухай іншу точку зору.
обирай життєстверджувальні теми для розмов. Уникай розмов на тему війни, політики, справедливості, почуття провини, страху. Краще піднімай теми хобі, роботи, родини, пошуку нового себе, особистого розвитку, навчання, домашніх улюбленців.
шукай своє покликання. Шукай сферу життя чи професійну діяльність, де ти будеш корисний іншим. Якщо відчуваєш в собі силу в якійсь із сфер життя чи професії, допоможи іншим розкритись в них – поділись своїм досвідом, навичками, корисними контактами, зроби разом перші кроки.

Соціальна платформа спрямована створити велику спільноту ветеранів і цивільних та вибудувати сприятливе середовище, в якому можна досягти кращого порозуміння і співпраці.

Важливою складовою платформи «Жити назустріч» є залучення ветеранів у наповненні проєктів, аби дати змогу особисто залишити вклад у розвитку соціальної ініціативи. Проєкти різні, адже є потреба підтримки в різних аспектах.

Нам усім варто адаптуватися до актуальних викликів та спільно йти назустріч майбутньому.

Перейти на платформу можливо за посиланням

Джерело: Жити назустріч

попередня статтяЗнайомство з Хмельниччиною: “Вірменська криниця” у селі Кам’янка
наступна статтяНовий навчальний рік учні Славутського ліцею розпочали в реконструйованому корпусі