Психологічна та психіатрична допомога: у чому різниця та де отримати такі послуги безоплатно

Послуги з охорони психічного здоровʼя в Україні можна отримати на всіх рівнях надання медичної допомоги: амбулаторно, стаціонарно, у межах екстреної й спеціалізованої меддопомоги та реабілітаційних послуг, через мобільні мультидисциплінарні команди. Для пацієнтів такі послуги є безоплатними у медзакладах, які підписали договір із Національною службою здоровʼя на їх надання в межах Програми медичних гарантій.

Звернутися за професійною допомогою можна до:

  1. сімейного лікаря

Він проведе базовий скринінг і за потреби скерує до вузького фахівця – психолога, психотерапевта чи психіатра.

Нині близько 19 000 лікарів первинної ланки медичної допомоги пройшли навчання з ведення поширених психічних розладів та можуть надавати кваліфіковані послуги з психологічної допомоги людям із психічними розладами (за програмою mhGAP).

  1. психолога

Психологи спеціалізуються на вивченні поведінкових та розумових процесів, на тому, як люди взаємодіють із навколишнім середовищем та іншими людьми. Вони допомагають впоратися з психологічними та міжособистісними проблемами, стресовими подіями, подолати залежності тощо.

Зверніться до психолога, якщо ви:

  • переживаєте травматичні події та зміни в житті,
  • втратили близьку людину,
  • схильні до тривожних очікувань,
  • маєте певні психологічні або міжособистісні проблеми,
  • для особистісного зростання.

Психологи зосереджені на наданні психологічної допомоги із застосуванням доказових методів і підходів, які не передбачають призначення ліків.

  1. психіатра

Психіатр займається діагностикою та лікуванням психічних розладів: діагностує й здійснює експертизу психічних захворювань, визначає потрібні медикаменти, коригує лікування. Мета його роботи – зробити симптоми менш явними або усунути їх взагалі.

Зверніться до психіатра, якщо ви маєте:

  • емоційні порушення, невротичні стани, у т. ч. після пережитого травматичного досвіду;
  • розлади настрою (апатія, депресивні розлади та ін.);
  • тривала тривога; панічні атаки, фобії;
  • тривалі розлади сну (безсоння, порушення засинання, короткочасний сон);
  • навʼязливі думки;
  • розлади харчової поведінки;
  • слухові або зорові галюцинації;
  1. психотерапевта

Психотерапія – вузька спеціалізація. Психотерапевт не призначає медикаментозне лікування, але найчастіше використовує специфічні психотерапевтичні методи. До їх арсеналу належать: когнітивно-поведінкова терапія, діалектична поведінкова терапія, гештальт терапія, позитивна психотерапія, психоаналітична терапія та інші.

До психотерапевта варто звертатися, якщо ви маєте психічні та поведінкові розлади, обумовлені внутрішнім конфліктом чи зовнішніми чинниками.

Знайти медзаклад та необхідного фахівця можна на мапі «Надавачі медичної допомоги за напрямом “Психологічна та психіатрична допомога”» – за допомогою фільтрів обрати потрібний рівень меддопомоги, фахівця та місце розташування.

На мапі у кілька кліків можна побачити усі медзаклади, що надають психологічну чи/та психіатричну допомогу в обраній області або населеному пункті, а також їх адреси та контактний телефон.

Також про найближчий до вас медзаклад, який надає психологічну/психіатричну допомогу, можна дізнатися в оператора контакт-центру НСЗУ за номером телефона 16-77.

За неможливості відвідати лікаря спробуйте звернутися на лінію психологічної підтримки. Контакти таких служб, що надають послуги безоплатно для різних категорій громадян (наприклад, переміщених осіб, ветеранів та членів їх родин, підліткам), розміщені за посиланням.

Також розроблено ресурс з порадами, техніками та методиками самодопомоги та інша корисна інформація, що допоможе піклуватися про ментальне здоровʼя – своє та своїх близьких.

Джерело: МОЗ

попередня статтяПісля 1 вересня Уряд продовжив виплати на проживання для ВПО, які потребують підтримки