Мультиспортивний проєкт “Шлях чемпіонів”

В умовах збройної агресії та повномасштабних військових дій Україна прагне формувати дієву політику, спрямовану на виховання здорової, сильної нації. Здорова нація – сильна держава. У звʼязку з цим особливої ваги набуває необхідність створення умов для зростання здорового підростаючого покоління з високою патріотичною свідомістю, національною гідністю, готовністю до виконання громадянського й конституційного обовʼязку щодо захисту національних інтересів України.

Враховуючи вищезазначене, для забезпечення можливостей самореалізації дітей та молоді через поглиблені заняття фізичною культурою і спортом, Міністерство молоді та спорту України запровадило пілотний мультиспортивний проєкт «Шлях чемпіонів». Він ґрунтується на організації поглиблених занять спортом в умовах спеціалізованих спортивних класів у період отримання учнями-спортсменами загальної середньої освіти у взаємодії з дитячо-юнацькою спортивною школою і складається з трьох етапів:

  • 1-4 класи – «Рухаємося весело»;
  • 5-9 класи – «Тренуємося активно»;
  • 10-12 класи – «Крок до Олімпу».

На першому етапі передбачається опанування технікою рухів, навчання діяти разом, формування звички активного здорового способу життя вже в ранньому віці, набуття впевненості, вольових якостей через спортивні ігри.

На другому та третьому етапах для учнів, які виявляють інтерес до спорту та прагнуть розвивати свої спортивні навички у поєднанні з повноцінною середньою освітою, відкривається спеціалізований спортивний клас.

Проєкт поєднує оптимально збалансований графік та режим освітнього процесу зі спортивною підготовкою через структуровану систему дитячо-юнацького та резервного спорту з можливістю поетапного спортивного удосконалення.

Реалізація проєкту передбачається за сприяння Міністерства молоді та спорту України, територіальних органів виконавчої влади з питань освіти і науки, фізичної культури і спорту, Національного олімпійського комітету України та його осередків, кращих спортсменів з видів спорту, спортивних федерацій з видів спорту.

Станом на 01.09.2024 до мультиспортивного проєкту «Шлях чемпіонів» долучилися Дніпропетровська область, Калуська громада Калуського району Івано-Франківської області, Паланська громада Уманського району Черкаської області, Любомська громада Ковельського району Волинської області, з керівниками яких Міністерство молоді та спорту України та Національний олімпійський комітет України уклали меморандуми про співпрацю.

Спеціалізовані спортивні класи створять умови для максимального розвитку індивідуальних здібностей дітей, нададуть більше можливостей для самореалізації, залучення якнайбільшої кількості дітей та молоді до активного дозвілля, їх переходу до резервного спорту та спорту вищих досягнень, поповнення основного складу національних збірних команд України.

Враховуючи вищевикладене, запрошуємо усіх охочих долучитися до пілотного мультиспортивного проєкту «Шлях чемпіонів».

Здорова, активна, сильна та патріотична молодь прославлятиме область та Україну у світовому спортивному русі.

попередня статтяОбговорили питання розвитку сільських територій в Україні
наступна статтяВиставка творчих робіт “Емоції в кольорі”