Відбулася координаційна онлайн-зустріч з реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства

Становлення демократичної, правової та соціальної держави тісно пов’язане з розвитком громадянського суспільства як сфери суспільної діяльності громадян, що об’єднуються для прийняття спільних рішень, а також захисту прав та інтересів, досягнення спільного блага, у тому числі у взаємодії з органами державної влади, органами місцевого самоврядування, політичними інститутами та бізнесом.

Важливою ознакою сталості громадянського суспільства є функціонування інститутів, через які громадяни та суспільні групи забезпечують самоорганізацію, представництво, реалізацію і захист прав та інтересів.

З метою створення сприятливих умов для розвитку в суспільстві громадської ініціативи та самоорганізації, формування та діяльності інститутів громадянського суспільства, налагодження партнерської взаємодії між ними та органами державної влади, органами місцевого самоврядування у 2021 році Указом Президента України було затверджено Національну стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021–2026 роки, підготовка плану заходів на 2025-2026 роки з реалізації Стратегії продовжується.

12 вересня заступник керівника виконавчого апарату обласної ради Тетяна Зеленко в режимі відеоконференції долучилася до координаційної онлайн-зустрічі з цих питань.

Учасники заходу – Державний секретар Кабінету Міністрів України, державні секретарі міністерств, представники структурних підрозділів міністерств, які визначені виконавцями завдань плану заходів щодо реалізації Стратегії до 2024 року, представники інститутів громадянського суспільства та міжнародних організацій – партнерів у реалізації зазначеного плану заходів, представники Департаменту інформації та взаємодії з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України. У нараді взяли участь понад 80 осіб.

Під час зібрання було проаналізовано стан виконання плану заходів до 2024 року та обговорено проєкт плану заходів на 2025-2026 роки щодо реалізації Стратегії та вирішення напрямків, які потребують удосконалення:

– забезпечення ефективних процедур громадської участі у формуванні та реалізації державної політики, вирішенні питань місцевого значення;

– створення сприятливих умов для формування та інституційного розвитку інститутів громадянського суспільства;

– стимулювання участі інститутів громадянського суспільства в соціально-економічному розвитку України;

– створення сприятливих умов для міжсекторальної співпраці.

До участі в обговореннях мали можливість долучитися всі зацікавлені представники інститутів громадянського суспільства, міжнародних організацій, науковці, експерти, зокрема ті, хто зареєструвався на спеціальній громадсько-урядовій платформі.

попередня статтяУ Будинку рад експонується виставка у стилі декоративного розпису
наступна статтяЦентр видачі гуманітарної допомоги продовжує свою роботу