Знайомство з Хмельниччиною: костел Святої Трійці у селі Новосілка

У Новосілці, що на Деражнянщині, вже понад два століття височить костел Святої Трійці. Його муровані стіни по боках підтримують контрфорси, парадний вхід урочисто підкреслений чотирма колонами. Усі ці архітектурні деталі додають споруді водночас величності та потужності, а також роблять костел доволі оригінальним зразком католицької храмової споруди. Висота та кут масивних контрфорсів такі, що при спогляданні храму з певних позицій він дещо нагадує піраміду.

Збудований у 1797-1798 роках місцевим землевласником воєводою Яном Кицьким. Відомостей про цього пана збереглося не так вже й багато. Кажуть, що був він справним господарем та на межі ХVІ-ХІХ століть розпочав повнеперепланування села – збудував костел, переніс в інше місце деревʼяну церкву, заклав фундамент палацу. Проте, Кицький господарював не довго у Новосілці – на початку 1800-х років пан помер та був похований у склепі всередині храму. Надалі в селі були інші власники, та й не один, але дотепер із панів місцеві мешканці згадують лише Кицького.

На початку 1930-х роках влада закрила будівлю, а приміщення дозволила використовувати місцевому колгоспу як склад. У середині 1990-х років богослужіння було відновлено.

Зараз у будівлі костелу розташувалася православна церква через відсутність католицької громади. За костелом збереглася стара будівля колишньої плебанії, та за свідченням місцевих жителів – кілька старих господарських приміщень, що нині використовуються як склади.

попередня стаття«ВОЛЯ ВИРІШУЄ ВСЕ»: відбувся благодійний забіг на підтримку спецпризначенців
наступна статтяАнсамбль «Кадет» Військового ліцею ДПСУ здобув перемогу