«Line. For.  Life.»: прем’єра арттерапевтичної вистави в облмуздрамтеатрі імені М.Старицького

Другого жовтня в обласному комунальному закладі культури – Хмельницькому обласному академічному музично-драматичному театрі імені М.Старицького відбулася прем’єра  арттерапевтичної вистави «Line. For.  Life.» Марини Бортник-Гулеватої, написаної на основі розповідей українських військових у постановці режисера Юрія Чайки, художник-постановник – Олена Янчук, композитор – Андрій Журба (гурт «Stanza»).

Наступна арттерапевтична вистава «Line. For.  Life.» відбудеться 16 жовтня о 18 годині.

Вхід на виставу ВІЛЬНИЙ

за умови попередньої реєстрації за номером : +380 (67) 675 38 13 (Олена).

Грантовий проєкт фінансований Українським культурним фондом – постановка арттерапевтичної вистави для військових та ветеранів війни, на створеному комфортному сценічному просторі для людей з інвалідністю в фойє театру першого поверху (у вільному доступі для людей у кріслах колісних, окрім того сцена обладнана рухомим рядком для людей слабкочуючих та нечуючих, та  є можливість використання обладнання для аудіоопису вистави для слабкозорих та незрячих глядачів).

Як зазначив директор облдрамтеатру Андрій Ковальчук, основна мета проєкту –   це використання мистецтва, як засобу терапії для ветеранів війни та військових, які перебувають на реабілітації.

Першим етапом його реалізації стали закриті зустрічі з психологом, під час яких військові ділилися своїми позитивними спогадами з важких подій. Ці історії за дозволом тих, хто їх розповідав, і стали основою для створення драматичного твору майбутньої вистави.

П’єса про трьох героїнь, кожна з яких має свій унікальний досвід та шлях. Через їхні розповіді про спілкування з найріднішими, ми досліджуємо теми стійкості, надії та відновлення.

Окрім актрис, які грають у виставі (Сніжана Туткевич-Самойлова, Марія Шпунт, Анастасія Болюх), використовується також відео запис (у моменті розмови дружини з чоловіком військовим) з режисером Дмитром Мельничуком, який з самого початку повномасштабного вторгнення став до лав ЗСУ та на момент зйомок відео, і на даний час, знаходиться на передовій.

Також важливою частиною вистави стала пісня у виконанні та на вірші ветерана війни Ярослава (позивний Багнет). Створена ця музична композиція була у важкий момент хлопця, а у виставі з’являється темою до розповіді героїні – матері військового.

На прем’єру, 2-го жовтня, до театру завітало близько 100 осіб, серед них і військові, що перебувають на реабілітації в медичних закладах міста Хмельницький. Особливо приємно, що були серед глядачів і чоловіки у кріслах колісних, яким театр, завдяки цьому проєкту, зміг забезпечити мінімальний комфорт.

Після прем’єри відгуки розділились.  Одні дякували та казали, що неодмінно прийдуть на цю виставу ще і не один раз. Інші ж зі сльозами на очах говорили про те, що їм важко знову згадувати ті події. Та головну мету акторами було досягнуто. Після перегляду захисники змогли висловити свою думку, яку артистами було почуто. Адже це так важливо – мати змогу говорити і знати, що наших захисників розуміють та не знецінюють їхній життєвий досвід.

Партнери проєкту ГО «Інститут психосоматики та травмотерапії»  Марина Маліновська та Наталя Підкалюк.

За матеріалами Хмельницького обласного

академічного музично-драматичного театру імені М.Старицького

попередня статтяБезкоштовне гаряче харчування для учнів 1–4 класів: нова субвенція від Уряду до кінця 2024 року
наступна стаття14 жовтня – День  створення Української повстанської армії