Знайомство з Хмельниччиною: Церква Різдва Богородиці в місті Славута

Церква Різдва Богородиці в місті Славута Хмельницької області була побудована в 1819 році на кошти місцевої православної громади і князя Сангушка. Старовинна будівля церкви виконано у стилі українського бароко, стіни храму розписані по образу Володимирського собору в Києві.

За червоних атеїстів, які окупували більшу частину України після перевороту 1917-ого, церква Різдва Богородиці, втім як і всі інші релігійні установи всіх течій і конфесій, зазнала утисків. Вони припинилися лише з відновленням української незалежності в 1991 году. Протягом 2000-х громада провела реставрацію храмового комплексу, і на зараз він виблискує всіма гранями своєї прекрасної первозданної краси.

Комплекс Різдва Пресвятої Богородиці, як яскравий представник українського бароко, має самобутній декор з багатьма архітектурними акцентами, які поєднують всі його складові в єдине ціле лишаючи індивідуальність від центральної споруди до надбрамного корпусу.

Сам храм представляє собою центрально-купольну (краї трьох осей прикрашають маленькі подовжені маківки-сигнатурки) складнопрофільну будівлю, що в плані наближується до хреста без апсиди з чотирма ризницями, бабинцем та критим ґанком. Його зовнішній декор складають кутові лопатки, аркатура фронтонів, профільований лобовий карниз, фриз із ширинками, та центральний купол, що покоїться на високому світловому прикрашеному архівольтами на імпостах (горизонтальна раскреповка) барабані з витягнутими арками вікон.

Окреморозташована дзвіниця – триярусна споруда (верхній дерев’яний) під шатровим дахом із щипцями декорована архівольтами аркових прорізів першого ярусу, профільованими карнизами, горизонтальним членуванням другого та простими лиштвами прямокутних вікон третього.

Надбрамний корпус побудований у вигляді трипрольотної споруди з акцентом на двоярусній прикрашеній святими образами, нішами та тумбами під чотирисхилим, стилізованим під вежі перекриттям центральній частині. Бокові одноярусні мають коробові аркові прольоти в обрамлені архівольтів та такі ж самі тумби-вежі.

У підготовці матеріалу використано інформацію з сайтів

https://zabytki.in.ua, 

https://ua.igotoworld.com/, https://travels.in.ua

попередня статтяВічна пам’ять та слава Героям, які загинули за незалежність України!
наступна статтяНовини 33 Окремої механізованої бригади