
Унікальна гастрономічна спадщина Хмельниччини – це багатовіковий пласт культури, який варто не просто зберігати, а й переосмислювати, осучаснювати, представляти у світі як частину нашої ідентичності. Це і про смак пам’яті, і про шлях до економічного розвитку, зокрема — через туризм і гастрокультуру.
Днями у рамках проведення суспільно-наукової платформи “Хрещення. Становлення. Перемога» відбулася презентація альманаху з гастрономічної культури «Поділля має свій смак!». Про ідею створення краєзнавчого видання розповіла присутнім науковець, знавець локальної й гастрономічної історії Вікторія Церклевич.

Ця книга демонструє унікальні кулінарні традиції Хмельницького регіону та працю рестораторів над їх збереженням та популяризацією. Саме таке поєднання — смак традиції та сучасний погляд — і лягло в основу нової книжки, яку видано за підтримки Хмельницької обласної ради.


Книга створена у співавторстві ресторатора та викладача Анни Діль, наукової консультантки ресторанів локальної їжі та автентичної кухні Вікторії Церклевич, бренд-шефа ресторанів «Ресторація Шпігеля» і «Південна Брама» Артема Блаути, а також директора Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтв Майї Онищук.

“Це видання про гастрономічну культуру нашого краю є не лише своєрідним кейсом про популярні заклади ресторанного господарства Хмельниччини, а й символом сили, витримки та незламності українців у цей складний для усіх нас час. Адже в кожній історії – любов до життя, до рідної землі, до своєї обраної справи та людей”, – зазначила у вступному слові до видання голова обласної ради Віолета Лабазюк.

Ілюстрований альманах з гастрономічної культури «Поділля має свій смак!» — це підсумок двадцятипʼятирічної роботи засновників і команд ресторанів «Південна Брама» та «Ресторація Шпігеля» в царині досліджень, розробки, практичного впровадження та просування бренду локальної кухні Поділля та Хмельницької області, загалом.
Видання призначене для поціновувачів локальних продуктів та автентичної гастрономії, гастро-мандрівників та гостей нашого краю, які прагнуть пізнати Поділля.
