Планово-попереджувальний ремонт на першому енергоблоці Хмельницької АЕС розпочнеться наприкінці квітня

З метою забезпечення балансу генерації на АЕС України, продовжена робота енергоблока №1 на пониженому рівні навантаження з використанням потужностного ефекту реактивності реакторної установки (РУ) до 28 квітня цього року, коли і планується розпочати планово-попереджувальний ремонт. Експлуатація енергоблока здійснюється згідно з технологічним регламентом.

За словами головного інспектора ХАЕС Василя Лановенка, в результаті переговорів, які передували прийняттю рішення про виведення першого енергоблока в ремонт, ДП «НАЕК «Енергоатом» запропонував зупинити енергоблок 28 квітня. Отож обов’язковому перегляду підлягають всі плани і графіки ремонту, організаційно-розпорядчі документи, над чим працюють зараз у станційних підрозділах.

Зміщення в часі фактично на місяць має свої плюси, даючи змогу підприємству дозакупити (доукомплектувати) необхідне для проведення ППР обладнання.

Під час ППР -2021 планується виконати значний об’єм ремонту основного обладнання реакторного відділення, а саме: капітальний ремонт реактора, включаючи повне вивантаження активної зони; експлуатаційний контроль металу та технічне посвідчення корпусу реактора. Планується також здійснити капітальний ремонт циліндра високого тиску та одного з циліндрів низького тиску турбоагрегату.

Серед запланованих робіт у рамках ППР: заміна шаф уніфікованого комплексу технічних засобів на першому каналі системи безпеки, заміна акумуляторних батарей на другому каналі системи безпеки, заміна програмно-технічного комплексу систем нормальної експлуатації турбінного відділення та інші.

Загалом, Хмельницька АЕС готова до проведення ремонтної кампанії на першому енергоблоці. Період, що залишився до зупинки мільйонника, енергоблок працюватиме на зниженому рівні потужності.

Максимально ефективно намагатимуться використати квітневі дні у службі відомчого нагляду і пожежної безпеки, зосередившись на розгляді пакету документів для отримання окремих дозволів як підрозділами станції, так і підрядними організаціями, як того вимагає відповідне Положення на виконання певних робіт вже в перші дні зупинки енергоблока. Без таких дозволів ремонтний персонал станції, а також підрядних організацій не вправі, наприклад, розпочинати роботи на обладнанні систем важливих для безпеки, виконання заходів з реконструкції і модернізації, зварювальні роботи тощо.

Забезпечення необхідних умов праці, підготовка фахівців до робіт важливих для безпеки – завжди в пріоритеті керівництва Хмельницької АЕС.

Джерело: ВРГіЗМІ ВП ХАЕС

попередня статтяДо уваги зацікавлених осіб!
наступна статтяОперативна інформація про поширення COVID-19 в Хмельницькій області