Заклади культури обласної комунальної власності прозвітували про свою діяльність у 2020 році

Тринадцять комунальних закладів культури 23 квітня звітували про свою фінансово-господарську діяльність за 2020 рік. Очолює балансову комісію голова обласної ради Віолета Лабазюк, до її складу увійшли заступники голови обласної ради Володимир Гончарук та Валентин Соколюк, депутати обласної ради, представники управління з питань спільної власності територіальних громад виконавчого апарату облради, Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей  та релігій облдержадміністрації, Департаменту фінансів облдержадміністрації.

Про діяльність галузі членів комісії поінформувала директор Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей  та релігій ОДА – Інна Михайлова.

На сьогодні в області функціонує 1935 закладів культури, з яких – три театрально-концертних установи обласного підпорядкування, 2 державних історико-культурних заповідника «Межибіж» та «Самчики», 22 державних музеї,  1056 клубних закладів, 790 бібліотек, 60 початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів, 2 вищі навчальних заклади І-ІІ рівнів акредитації та обласний науково-методичний центр культури і мистецтва. І на утримання цієї діючої мережі саме через Департамент, як  головний розпорядник коштів обласного бюджету, по загальному фонду у 2020 році профінансовано 153,2 млн грн (100,0 % до планових призначень на рік).

Впродовж дня балансова комісія проаналізувала минулорічну діяльність тринадцяти комунальних закладів культури, а саме – Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтва, обласної філармонії, обласного академічного музично-драматичного театру імені Михайла Старицького, академічного обласного театру ляльок, обласного краєзнавчого музею, обласного літературного музею, обласного художнього музею, обласної універсальної наукової бібліотеки, обласної бібліотеки для юнацтва, обласної бібліотеки для дітей імені Т.Шевченка, Хмельницького музичного коледжу імені В.Заремби, Кам’янець-Подільського коледжу культури і мистецтва та Музею пропаганди.

Члени балансової комісії звертали увагу керівників  та головних бухгалтерів закладів культури на обсяги надходжень від основної діяльності установ, обсяги залучених позабюджетних коштів, а також на економію комунальних витрат.

Цікавили членів комісії й перспективи розвитку та завдання на поточний рік. Особлива увага зосереджувалася на подальшому здійсненні заходів щодо заощадливості енергоносіїв та теплопостачання, передбачення капітальних видатків обласного бюджету з метою забезпечення належних умов діяльності.

На думку членів комісії, заклади культури найбільше постраждали від пандемії коронавірусу та карантинних обмежень. Однак, незважаючи на  це, їх керівники демонструють неабияку винахідливість та творчий сучасний креативний підхід, що дає змогу триматись на пристойному рівні навіть під час обмеженого відвідування.

Тому керівництво та депутати обласної ради внесли пропозицію підтримати заклади культури та збільшити видатки  з обласного бюджету на захищені статті, зокрема, виплату заробітної плати.

За результатами заслуховування звітів, діяльність майже усіх установ культури обласної комунальної власності члени комісії визнали задовільною. Незадовільною визнана діяльність обласного науково-методичного центру культури і мистецтва, проти керівника якої наразі відкрито кримінальні справи.    

попередня статтяГуртківці ХОЦТКУМ у складі збірної Хмельницької області мають в активі «срібло» і «бронзу» Чемпіонату України зі спортивного водного туризму
наступна статтяЗвернення голови обласної ради Віолети Лабазюк з приводу Дня Чорнобильської трагедії