Обговорили  законопроект про службу в органах місцевого самоврядування

Голова обласної ради Віолета Лабазюк у режимі відеоконференції на платформі ZOOM взяла участь у круглому столі на тему: «Реформування законодавства про службу в органах місцевого самоврядування». Організатором заходу виступив Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

У якості спікерів свою думки висловили народні депутати України, представники державних органів, вітчизняних і міжнародних організацій, інституцій, органів місцевого самоврядування та їх провідних асоціацій, громадського середовища.

Учасники круглого столу обговорили проект Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування». Документ зареєстровано у Верховній Раді України 5 січня 2022 року за № 6504.

У ході активного діалогу зокрема було обговорено питання професійного розвитку службовців місцевого самоврядування, відбору та призначення працівників, їх успішної роботи та гідної оплати праці.

Проінформувала учасників круглого столу щодо основних новацій даного законопроекту Голова Національного агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина.

«Потужна реформа системи місцевого самоврядування вимагає якісних кадрів на місцях. Даний законопроект суттєво змінює глибину та обсяг правового регулювання служби, більш глибоко враховує природу місцевого самоврядування. З прийняттям законопроекту, службу в органах місцевого самоврядування нарешті буде синхронізовано із законом України «Про державну службу»,- зазначила голова Нацдержслужби.

Під час свого виступу голова обласної ради Віолета Лабазюк висловила свою позицію щодо законопроекту з точки погляду представника місцевого самоврядування та підкреслила, що  прийняття законодавчого документу цілком підтримує.

Віолета Олександрівна від імені Української Асоціації районних та обласних рад звернулась до Голови Національного агентства України з питань державної служби з проханням розглянути ряд напрацювань щодо внесення змін до даного законопроекту та врахування пропозицій та зауважень до нього.

«Як голова обласної ради вважаю, що першочергово необхідно удосконалити основу фінансового забезпечення органів місцевого самоврядування в контексті децентралізації, реалізації бюджетної та податкової політики держави», – зазначила Віолета Лабазюк, наголосивши, що дана ситуація може, все таки, становити певну демотивуючу складову для територіальних громад, у тому числі й Хмельницької області. «Сьогодні п’ять наших реверсних громад, сплачують кошти до держбюджету, за ініціативи голів громади беруть активну участь в релокації бізнесу й працюють над наповненням місцевих бюджетів. Тому прошу врахувати дані пропозиції, аби в майбутньому виключити можливість демотиваційної складової у їх роботі», – резюмувала посадовець.

Свою думку висловили й міжнародні інституції. Консультант Ради Європи Сорін Іоінце наголосив на тому, що Закон застарів, зокрема наразі ми бачимо прогалина між місцевою та локальною владою. Умови працевлаштування найму персоналу не базуються на правильній основі й не мають політики нейтральності щодо системи винагороди працівників. Як результат, це призводить до неможливості залучення компетентних працівників.

Учасники конференції одноголосно підтримали прийняття проекту Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» та висловили сподівання щодо найшвидшого реформування місцевого самоврядування.

Нагадаємо, що проєкт Закону передбачає зміни, зокрема щодо:

  • адаптування положень проходження служби в органах місцевого самоврядування до положень закону “Про державну службу”;
  • розмежування статусу службовців місцевого самоврядування та виборних посадових осіб місцевого самоврядування; розширення і закріплення повноважень керівника служби в органах місцевого самоврядування; упорядкування проведення відкритих конкурсів на посади службовців місцевого самоврядування;
  • запровадження щорічного оцінювання результатів службової діяльності службовців місцевого самоврядування; формування кадрового резерву; встановлення рамки посадових окладів та премій службовців місцевого самоврядування.

Круглий стіл відбувся за сприяння та підтримки Проекту USAID «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»), Проекту ЄС «Підтримка комплексної реформи державного управління в Україні» (EU4PAR), Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні» у партнерстві з Національним агентством України з питань державної служби, Програмою USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), Швейцарсько-українським проектом «Децентралізація для розвитку демократичної освіти» (DECIDE) та всеукраїнськими асоціаціями органів місцевого самоврядування.

Довідка:

Проект Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» №6504 є вдосконаленим варіантом законопроекту №2489 від 30.03.2015, який вже приймався Верховною Радою України. Тоді АМУ забезпечила суттєве доопрацювання законопроекту і формування більших прав місцевого самоврядування, зменшення втручання Уряду та центральних органів виконавчої влади. Законопроект №2489 був зупинений вето Президента 21.03.2017, яке пропонувало змінити чинний порядок затвердження заступників сільських, селищних, міських голів, додавши до нього проведення конкурсу та кваліфікаційні вимоги.

попередня статтяЗ 26 липня 2001 року – Дунаївці та Сатанів у списку історичних населених місць України
наступна статтяСвіт не без добрих людей: хмельничани продовжують надавати допомогу переселенцям