Визначено цьогорічних переможців обласного конкурсу журналістських робіт

Конкурсна комісія з обласного конкурсу журналістських робіт на краще висвітлення тематики реформи місцевого самоврядування, децентралізації влади та кращих практик територіальних громад Хмельницької області визначила переможців у 2022 році.

Члени комісії, а це – депутати обласної ради, представники органів місцевого самоврядування Хмельниччини, громадської, медійної та експертної спільноти, проаналізували матеріали, подані на конкурс у чотирьох номінаціях: «Краща публікація у друкованих ЗМІ», «Краща телепрограма, сюжет», «Краща онлайн-публікація», «Кращий радіоматеріал».

Проведення обласного конкурсу журналістських робіт цьогоріч проводиться уже вшосте.

Започаткований конкурс у 2017 році рішенням тринадцятої сесії Хмельницької обласної ради. Відповідно до Положення, конкурс запроваджено  з метою підвищення обізнаності населення Хмельницької області про переваги та здобутки реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади, а також кращі практики, ініціативи й позитивні зрушення в розвитку громад через публікації, радіо- та телепрограми, розміщені у національних, регіональних та місцевих засобах масової інформації.

Але у 2022 році тематика конкурсу змінилася. Враховуючи ситуацію, яка склалася у зв´язку з повномасштабним вторгненням російської федерації на територію України, діяльність територіальних громад області в умовах воєнного стану, депутатами обласної ради на черговій дванадцятій сесії внесено відповідні зміни до Положення про конкурс.

Отже, цьогоріч пріоритетними напрямами тематики Конкурсу визначено наступні:

  • застосування принципів доброго демократичного врядування на місцевому рівні під час війни;
  • взаємодія органів державної влади та органів місцевого самоврядування в протидії військовій агресії й захисту територіальної цілісності та суверенітету держави;
  • лідерство в місцевому самоврядуванні в умовах воєнного стану;
  • інноваційні приклади прийняття рішень органів місцевого самоврядування на першочергові потреби територіальної оборони та підтримку місцевої інфраструктури громад;
  • герої та героїні, які захищають громади, свободу та свій вибір;
  • співпраця місцевого самоврядування та громадянського суспільства;
  • збереження та розвиток місцевої економіки, створення нових робочих місць, залучення зовнішніх ресурсів;
  • інтеграція внутрішньо переміщених осіб;
  • волонтерська діяльність, надання благодійної допомоги для Збройних сил України та внутрішньо переміщених осіб.

Варто зазначити, що у нинішньому році конкурс відзначається особливою активністю журналістів. Зокрема, у номінації «Краща публікація у друкованих ЗМІ» на перемогу претендувало вісім робіт, у номінації «Краща телепрограма, сюжет» – дев’ятнадцять,  у номінації «Краща онлайн-публікація» – дванадцять і у номінації «Кращий радіоматеріал» переможця визначали серед шести претендентів.

Відповідно до Положення у кожній з чотирьох номінацій визначаються по три переможці, які нагороджуються дипломами та грошовими преміями у розмірі відповідно до категорії: перша премія – 10 тис. грн, друга – 7 тис. грн, третя – 5 тис. гривень.

На підставі результатів рейтингового оцінювання конкурсних робіт головою обласної ради Віолетою Лабазюк підписано відповідне розпорядження про нагородження цьогорічних переможців конкурсу журналістських робіт.

Отож, в номінації «Краща публікація у друкованих ЗМІ» переможцями визначено такі публікації: перше місце – у журналістки із Кам’янця-Подільського Галини Михальської за цикл публікацій на військово-патріотичну тематику в місцевій газеті «Подолянин».   Друге місце у цій номінації отримав колектив авторів у складі Алли Гуменюк (редактор), Миколи Тімкова, Ігоря Романенка та Богдани Садомської за серію матеріалів «3-я окрема танкова бригада в боях за Незалежність рідної держави!» у ярмолинецькій газеті «Вперед». Третє місце – у журналістки ПП «Медіа-центр «Подільські вісті» Юлії Здибель за матеріал «Маленьке третє щастя, або Непроста дорога з окупованої Донеччини».

Серед відеоматеріалів у номінації «Краща телепрограма, сюжет» переможцем визнано журналістку філії акціонерного товариства «НСТУ» «Хмельницька регіональна дирекція «Поділля-Центр» Наталію Паляницю за репортаж «Родина з Маріуполя придбала хату на Хмельниччині та починає нове життя». Друге місце члени комісії віддали журналісту з Хмельницької міської телерадіокомпанії «Місто» Глібу Ковальчуку за матеріал «Воєнний час – перемога очима дітей».  Третє місце виборов матеріал  журналістки приватного підприємства «Городоцький районний телерадіопресцентр» Маріанни Шкаврон під назвою «Історія кохання військового та волонтерки».

У номінації «Краща онлайн-публікація» серед заявлених на конкурс публікацій перше місце присуджено журналістці сайту «Є» (м. Хмельницький) Дарії Пастернак за матеріал «Як гамують біль переселенців – репортаж з хмельницького вокзалу». Друге місце у цій номінації отримала журналістка приватного підприємства «Городоцький районний телерадіопресцентр» Віра Лапа за матеріал «Кожен чоловік має бути в певній ситуації військовим. Моя ситуація настала», – «Прометей». Третє місце у журналістки Ольги Поліщук з ТОВ «Інформаційне агентство «ХМ-ІНСАЙД» за матеріал «Громада на Хмельниччині стала другою домівкою для сотні переселенців».

У номінації «Кращий радіоматеріал» перше місце у журналістки Хмельницької міської телерадіокомпанії «Місто» Тетяни Гущі за радіоматеріал «Віч-на-віч: Потреби, виклики, настрої внутрішньо переміщених осіб на Заході України». Друге місце у цій номінації члени комісії присудили Наталії Попович – журналістці Городоцького телерадіопресцентру за матеріал «Громада в дії: співпраця місцевого самоврядування та громадянського суспільства». Третя премія у Інни Ніколаєвої з філії акціонерного товариства «НСТУ» «Хмельницька регіональна дирекція «Поділля-Центр» за матеріал «У Хмельницькому відкрили Центр допомоги для внутрішньо переміщених осіб з Луганської області».

Вітаємо цьогорічних лауреатів обласного конкурсу та бажаємо подальших творчих здобутків в ім’я нашої Перемоги.

попередня статтяЕфективна робота, перевірена роками: КНП «Волочиська багатопрофільна лікарня» відзначає свій ювілей
наступна статтяДо уваги зацікавлених осіб!