Валентин Соколюк взяв участь у засіданні “круглого столу” з питань ВПО

Сьогодні у Хмельницькому університеті управління та права імені Леоніда Юзькова відбулося засідання науково-практичного “круглого столу” на тему: “Актуальні проблеми захисту прав внутрішньо переміщених осіб”. У заході взяв участь заступник голови обласної ради Валентин Соколюк.

 «Сьогоднішній науково-практичний захід є чудовою можливістю почути думки і обговорити напрацювання представників органів влади, інститутів громадянського суспільства, науковців та практиків з метою пошуку ефективних шляхів адаптації внутрішньо переміщених осіб в умовах воєнного часу», – сказав Валентин Іванович, вітаючи учасників заходу.

Заступник голови обласної ради акцентував увагу на тому, що Хмельниччина стала тиловим регіоном та прихистила більше сотні тисяч внутрішньо переміщених осіб. Понад 400 тисяч переселенців перебували на території області проїздом.

«Допомога внутрішньо переміщеним особам адаптуватися в нових умовах є одним пріоритетних, проте нелегких завдань, які стоять сьогодні перед органами публічної влади та інститутами громадянського суспільства, громадськими організаціями», – наголосив посадовець.

Також Валентин Соколюк зазначив, що Хмельницькою обласною радою налагоджено міжнародне співробітництво з партнерами з країн Європейського Союзу та Сполучених Штатів Америки з метою надання гуманітарної допомоги внутрішньо-переміщеним особам. Центр видачі гуманітарної допомоги обласної ради, який діє понад півтора року на базі обласного музично-драматичного театру імені М. Старицького, вже надав допомогу більше 65 тисячам внутрішньо переміщених осіб.

«З перших днів війни обласна рада скоординувала роботу всіх закладів комунальної власності, адже потреба тимчасового проживання для переселенців значно зросла. Наразі в області приймають вимушено переміщених осіб та надають прихисток здебільшого заклади соціального спрямування. Заслуговує на повагу і долучення до цієї справи закладів вищої освіти області, в тому числі  Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова»,  – підкреслив Валентин Іванович.

З початку повномасштабного вторгнення в Хмельницькому університеті був утворений волонтерський центр допомоги українським захисникам та людям, які постраждали під час війни. Сьогодні в рамках реалізації грантового проєкту при ХУУПі функціонує Консультаційний хаб для внутрішньо переміщених осіб «Допомога поруч» в межах програми USAID «Справедливість для всіх». Діяльність Консультаційного хабу спрямована на надання правової допомоги ВПО.

Саме правові питання – захист конституційних прав і свобод внутрішньо переміщених осіб, механізми здійснення правового захисту ВПО, забезпечення соціально-трудових та інших прав в умовах цифровізації  –  були основними тематичними напрямками  нинішнього «круглого столу».

У заході взяли участь представники органів влади, організацій громадянського суспільства, науковці та студентська молодь.

попередня статтяУкраїнським дітям – українську книгу
наступна статтяВіолету Лабазюк обрано Віце-президентом УАРОР