Нашому земляку – письменнику та журналісту Дмитру Прилюку – 105  

З-поміж плеяди знаменитих уродженців, що подарувала світу деражнянська земля у XIX-XX ст., помітною постаттю є Дмитро Михайлович Прилюк (1918-1989), славний син села Божиківці, знаний український письменник, журналіст, доктор філологічних наук, професор, педагог, громадський діяч, якому 8 листопада виповнилося би 105 років.

Так склалася доля Дмитра Прилюка, що у повоєнні роки, вийшовши на тернистий літературний, журналістський і науковий шляхи, у кожному з них залишити вагому творчу спадщину, осяяну своїм талантом. Він був відірваний від свої малої Батьківщини – Деражнянщини та рідного села Божиківці, але він не на мить не поривав зв’язок з отчим краєм, завжди знаходив час відвідати односельчан, рідну хатину…

У створених і виданих Дмитром Прилюком більше 20 романах, повістях, оповіданнях – йдеться про життя селян, їх хліборобську працю, складнощі та трагедії їх доль. При цьому, у всіх його селянських повістях, які торкалися художнього і документального опису життя і праці сільських трударів багатьох регіонів України, завжди проступає Деражнянщина  та рідне село, його люди…

З метою увічнення пам’яті нашого земляка, відомого журналіста, фундатора української науки про журналістику другої половини ХХ століття, доктора філологічних наук, письменника Дмитра Михайловича Прилюка, у 2011 році Хмельницькою обласною радою встановлена обласна премія імені Дмитра Прилюка.

Згідно з положенням, обласна премія присуджується за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики, яка сприяє утвердженню історичної пам’яті народу, його національної свідомості та самобутності, відродженню національної культури, популяризації української мови та вирізняється новизною й оригінальністю. Премія присуджується щорічно до Дня журналіста – 6 червня у розмірі десяти тисяч гривень за рахунок коштів, передбачених на ці цілі в обласному бюджеті.

За усі роки проведення конкурсу лауреатами премії стали 22 журналісти та письменники.

Першим лауреатом премії імені Дмитра Прилюка у 2012 році було визнано відповідального секретаря Хмельницької обласної газети «Подільські вісті» Олексія Тимощука за цикл публікацій «Час знає всім слідам ціну», присвячених 450-річчю Двірецько-Пересопницького Євангелія.

У 2013 році премія була присуджена авторській групі журналістів науково-просвітницької програми «Імена» Хмельницької обласної державної телерадіокомпанії «Поділля-центр» у складі Анатолія Трачука, Олени Павлюк, Раїси Токар, Володимира Паламаря, Любові Курманської за серію телефільмів-портретів 30 особистостей минулого і сучасності, в т. ч. і за чотирисерійний документальний фільм «Життя і пам’ять» про Дмитра Прилюка.

Лауреатом премії 2014 року став редактор газети Хмельницької міської ради «Проскурів» Богдан Теленько за документальну повість-есе «Соловецький лабіринт. Записки упередженого паломника», основу якої склав цикл публіцистичних нарисів «Зі щоденника Соловецької прощі». До речі, Богдан Теленько, як і Олексій Тимощук, — учні Дмитра Михайловича Прилюка.

У 2015 році новим лауреатом премії ім. Дмитра Прилюка став дослідник тематики сталінських репресій, хмельницький журналіст і письменник Петро Маліш, у творчому дослідницькому доробку якого три книги на цю тему: «Розгул червоного диявола», «Розгул диявола триває», «Сталіноїди».

У 2016 році обласною премією було відзначено письменника Василя Горбатюка за художньо-документальний роман «Слово і меч».

У 2017 році лауреатами премії імені Дмитра Прилюка стали Станіслава Старостіна (літературно-публіцистичне видання «Увійшли в безсмертя… Книга пам’яті Героїв Небесної Сотні і воїнів АТО Хмельниччини»), Оксана Радушинська (цикл публікацій із зони АТО) та Володимир Шевченко (художньо-документальне видання «Чи всі трави хиляться за водою?»).

У 2018 році лауреатами премії стали Петро Воробей за цикл нарисів, надрукованих у газеті «Подільські вісті» впродовж останніх років та творчий колектив у складі Віктора Адамського, Богдана Крищука та Юрія Телячого за науково-публіцистичне видання «Просвіти» Поділля в добу Директорії УНР (1918-1920)».

У 2019 році лауреатом обласної премії імені Дмитра Прилюка за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики став письменник Микола Руцький з Нетішина за художньо-документальне видання «Ми у вічі сміялися смерті…».

У 2020 році лауреатом премії імені Дмитра Прилюка стала директор (головний редактор) ПП «Трудівник Полісся «Сьогодні», заслужений журналіст України Віра Мальчук зі Славути за цикл публікацій у газеті «Трудівник Полісся».

У 2021 році лауреатом обласної премії імені Дмитра Прилюка за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики став власний кореспондент обласної газети «Подільські вісті» Василь Добровольський за цикл публікацій у місцевій пресі за 2019-2021 роки.

У 2022 році лауреатом обласної премії імені Дмитра Прилюка визнано директора комунального підприємства «Муніципальна телерадіокомпанія «Місто» (м. Хмельницький) Миколу Крентовського за цикл передач телерадіопроєкту «Віч-на-віч».

Цьогоріч обласну премію імені Дмитра Прилюка отримала директорка тижневика «Вперед» Алла Гуменюк за цикл публікацій в громадсько-політичному тижневику «Вперед» (смт Ярмолинці) та  журналіст-режисер Андрій Заєць за телепроєкт «Україна’22: Щоденники війни» (м. Кам’янець-Подільський).

попередня статтяДорожня карта реалізації реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні
наступна статтяУчениця НВО № 5 міста Хмельницького імені Сергія Єфремова отримуватиме стипендію імені Тараса Шевченка