Голова обласної ради Віолета Лабазюк зустрілася з представниками Посольства Швейцарії в Україні


Голова обласної ради Віолета Лабазюк та перший заступник начальника обласної військової адміністрації Сергій Тюрін та директор Агенції регіонального розвитку області Катерина Савчук зустрілися з представниками Посольства Швейцарії в Україні, які сьогодні відвідали Хмельниччину.

Вітаючи від імені обласної ради заступницю керівника програми співробітництва Посольства Швейцарії в Україні Сімон Троллер, Віолета Лабазюк зазначила, що сьогоднішня зустріч є чудовою нагодою для обговорення перших результатів співпраці в рамках проєкту «Згуртованість та регіональний розвиток України» (UCORD), у якому Хмельниччина є однією із пілотних областей разом з Вінницькою, Тернопільською та Сумською. Відповідний Меморандум про взаєморозуміння було підписано у квітні цього року. Він передбачає посилення інституційної спроможності Агенції регіонального розвитку області задля активізації їх ролі у відновленні громад, а також у плануванні проєктів місцевого і регіонального розвитку.

Проєкт втілюється за підтримки Швейцарії через Швейцарську агенцію розвитку та співробітництва, компанією NIRAS Sweden AB. Наразі проєкт UCORD перебуває у своїй першій фазі, яка розпочалася у грудні 2022 року, та триватиме до листопада 2026 року. Всього проєкт розрахований на три 4-річні фази.

Заступниця керівника програми співробітництва Посольства Швейцарії в Україні Сімон Троллер наголосила, що мета проєкту UCORD – аби громадяни, бізнес та держава сприяли ефективному та злагодженому регіональному розвитку. Його реалізація розрахована на 12 років із загальним бюджетом 18 млн швейцарських франків. Проєкт узгоджено з цілями і завданнями Державної стратегії регіонального розвитку на 2021-2027 роки, він включає такі компоненти як підтримка агенцій регіонального розвитку, покращення надання державних послуг з акцентом на навколишнє середовище та соціальна згуртованість в Україні.

У свою чергу, голова обласної ради зазначила, що високо цінує співробітництво у рамках проєкту UCORD в розбудові політики регіонального розвитку та висловила сподівання, що співпраця та застосування європейського досвіду позитивно вплинуть на зміцнення громадянського суспільства, посилення спроможності агенцій регіонального розвитку та надання адміністративних послуг у громадах.

«Переконана, що сьогоднішнє спілкування допоможе партнерам проєкту UCORD краще пізнати Хмельниччину, її особливості та проблематику, а нам – визначити пріоритети співпраці. Адже метою цього проєкту є, насамперед, покращення якості життя людей та сприяння соціальній згуртованості. Ми розуміємо, що у цій надзвичайно складній для нашої країни ситуації маємо покладатися на власні сили, ресурси та потенціал. Але усвідомлюю й те, що без міжнародної підтримки ситуація була б іншою. Війна внесла серйозні корективи у наші плани, зокрема й у регіональний розвиток, який є одним із ключових напрямів розбудови держави за європейськими принципами та логічним продовженням реформи децентралізації. Мета проєкту UCORD цілком збігається і з нашим баченням розбудови успішного регіону. В основному, це проєкти для будівництва систем водопостачання, водовідведення, управління відходами, культури та креативних індустрій направлені на підтримку економіки краю в розрізі усіх 60 територіальних громад», – сказала Віолета Олександрівна. Посадовець додала, що у 2023 році Президентом спільно з Кабінетом Міністрів України заданий вектор з відновлення нашої держави в умовах повномасштабної війни, тому саме в цій площині реалізуються платформи на різних майданчиках за участю різних гілок влади та міжнародних партнерів, які допомагають у боротьбі з російським агресором, і водночас напрацьовуються шляхи подальшої співпраці з реалізації спільних проєктів на розвиток регіонів.

У рамках свого візиту заступниця керівника програми співробітництва Посольства Швейцарії в Україні Сімон Троллер відвідала Центр видачі гуманітарної допомоги обласної ради, який 1 рік і 8 місяців надає всю необхідну підтримку для внутрішньо переміщених осіб, де ознайомилася з організацією надання допомоги переселенцям, вивчила потреби гуманітарної допомоги та поспілкувалася з відвідувачами.


попередня статтяСлово – зброя. Письменник – воїн
наступна статтяДіяльність агенцій регіонального розвитку як інструмент розбудови територіальних громад