УАРОР відстоює місцеве самоврядування в Україні

Голова обласної ради Віолета Лабазюк впродовж двох днів, 19-20 грудня, бере участь як Віце-президент Української асоціації обласних та районних рад (УАРОР) у стратегічному семінарі “Нові виклики та завдання розвитку і відновлення регіонів, формування нової регіональної політики та визначення євроінтеграційних процесів”, що триває у місті Києві.

Учасники заходу, серед яких члени Правління Асоціації, представники законодавчої та виконавчої гілок влади, експерти із розвитку місцевого самоврядування, у форматі “круглого столу” обговорюють актуальні питання реформи місцевого самоврядування на регіональному та субрегіональному рівнях.

Зокрема, акцентується увага на конституційному закріпленні результатів реформи місцевого самоврядування, на внесенні змін до Закону про місцеве самоврядування в Україні, на підходах до розмежування повноважень між рівнями місцевого самоврядування та органами державної влади, на ресурсному забезпеченні повноважень ОМС, а також на пріоритетних завданнях в діяльності обласних і районних рад в умовах воєнного стану.

Йдеться й про роботу Верховної Ради України на шляху до Євросоюзу. Відмічено, що на сьогодні значна частина правових актів ЄС вже імплементована в українське законодавство. Поряд з тим,  ще чимала кількість таких актів потребує подальшої повної або часткової імплементації. Щодо роботи районних та обласних рад у напрямку євроінтеграції зазначено, що вони мають фокусуватись на розгортанні мережі партнерств з Європейськими фондами.

У ході засідання обговорюються питання щодо необхідності розробки громадами Програм комплексного відновлення. Зазначено, що вже понад 100 громад України розробили такі Програми, врахувавши найсучасніші напрямки розвитку: енергоефективність, інклюзивність, безпека, ветеранська політика тощо.

Під час практичної складової семінару  відпрацьовуєься тематика щодо нових викликів та завдань розвитку і відновлення регіонів,  щодо євроінтеграції регіонального самоврядування та побудови дієвого міжнародного партнерства, щодо ролі ОМС України в розвитку системи місцевого самоврядування, щодо ефективної роботи УАРОР.

На завершення семінару планується засідання Правління УАРОР, у ході якого буде підсумовано роботу у поточному році та окреслено перспективи на 2024 рік.

попередня статтяДля ветеранів та їхніх родин працює гаряча лінія кризової підтримки
наступна стаття«ТИ – ВАЖЛИВА»: світоглядна освітня програма для військовослужбовиць та ветеранок