З метою популяризації української культури Хмельницький обласний науково-методичний центр культури і мистецтва започаткував проект «Міжнародне приготування борщу», до якого долучаються друзі та колеги з різних країн.
Особливість його в тому, що під час приготування борщу в Україні на зв’язок виходять друзі та волонтери з різних країн світу, щоб доєднатися до приготування та поговорити про нематеріальну культурну спадщину України.
У більшості випадків можна простежити, що українські землі були епіцентром, з якого борщ як страва і культурне явище розходився «борщовим поясом». Борщ почали готувати ще в пізньому Середньовіччі і він міг потрапити до кухонь сусідніх країн шляхом культурних запозичень.
З метою популяризації, української культури, нещодавно директор ХОНМЦКіМ Майя Онищук, керівник Волочиського Центру культури і дозвілля «Гармонія» ім. М.Чепелюка Альона Колосінська, власниця піццерії «Чарівна Піч» у м.Волочиськ Тамара Сирота-Петровська готували справжній український борщ.
Із-за кордону на зв’язку був журналіст, керівник інформаційного агентства «Центр журналістських розслідувань» (який проживає зараз в Ірландії), волонтер, керівник соціальної групи «UHUG Ukrainians helping Ukrainians Galway», представник українців у місті Galway – Артем Квашин.
Трансляція відбувалася на платформі Zoom та на сторінках Центру у соціальних мережах Facebook та Instagram, до якої змогли долучитися представники багатьох громад Хмельниччини.
З колядками до приготування борщу долучився народний аматорський ансамбль народної пісні «Веселий ярмарок» та колектив дітей з Волочиського НВК.
Слідкуйте за новинами на сайті Центру та у соціальних мережах Facebook https://www.facebook.com/onmccim та Instagram https://www.instagram.com/onmccm/
За матеріалами Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтва