Як створити безпекове середовище для дітей та попередити булінг обговорили поліція та влада

Заступник керівника виконавчого апарату обласної ради Тетяна Зеленко, перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Тюрін, представники освітянської галузі краю взяли участь у  координаційній нараді, яку провів начальник Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області Руслан Герасимчук.

Усі учасники наради  обговорили перспективи створення безпекового середовища для дітей.

“Попри те, що кількість правопорушень у підлітковому середовищі на Хмельниччині має тенденцію до постійного зниження, все ж є ряд кризових явищ, які негативно впливають на безпеку дітей. І ми разом маємо вирішити, як їх мінімізувати”, –  звертаючись до присутніх, наголосив начальник Головного управління Руслан Герасимчук.

Партнерство поліції та закладів освіти забезпечують спеціально уповноважені поліцейські підрозділи ювенальної поліції у взаємодії з іншими зацікавленими підрозділами територіальних органів поліції, які посилену увагу приділяють створенню безпекового середовища для дітей, зокрема в цифровому середовищі, організації превентивної роботи з учнівською та батьківською громадою, адміністраціями закладів освіти та педагогічними колективами.

Під час свого виступу заступник начальника ВЮП УПД ГУНП в Хмельницькій області Сергій Цимбалюк інформував про те, як відбувається організація превентивної роботи з учнівською та батьківською громадою.

У своєму виступі він подякував голові обласної ради Віолеті Лабазюк за досить потужну та корисну ініціативу –  впровадження обласного соціального проекту з протидії насильства «#школа без булінгу», презентація якого відбулась 23 лютого цього року в обласному центрі. Хмельниччина буде однією з пілотних областей, яка рекомендуватиме звертати увагу на проблеми булінгу серед підростаючого покоління та протидіятиме насильству.

Тетяна Зеленко зазначила, що успішна реалізація даного проекту є досить важливою для Віолети Лабазюк. Потужним інструментом у цьому, на переконання голови ради, є підтримка соціальних служб, взаємодія учнів та учителів з працівниками правоохоронних органів і суду у формі вільного спілкування, коли діти можуть поставити запитання суддям, прокурорам, адвокатам щодо своїх прав, відповідальності за булінг та юридичних наслідків притягнення до адміністративної відповідальності.

Наразі на території області працює 58 поліцейських офіцерів громад, які закріплені за конкретною ТГ та обслуговують її навчальні заклади відповідно, також у кожному районі діє підрозділ ювенальної превенції.

У Кам’янець-Подільському та Шепетівському районах – по 8 працівників та 19 – у Хмельницькому районі. Звісно такої кількості недостатньо аби закріпити їх за кожним навчальним закладом аби здійснювати щоденний моніторинг та оперативно реагувати на будь-які протиправні прояви дітей, тому сьогодні постало питання щодо визначення спільних завдань, потреб, а головне шляхів реалізації партнерства поліції та закладів освіти за підтримки місцевих органів державної влади та самоврядування.

Питаннями, які плануються до обговорення, є створення безпекового простору у навчальних закладах, протидія булінгу, продаж алкоголю у торгівельних закладах поблизу освітніх установ, участь дітей в інтернет-спільнотах, які носять насильницький, порнографічний чи суїцидальний характер.

У ході наради учасники прийняли ряд пропозицій, які найближчим часом планується втілити у життя:

• Закріпити за кожним навчальним закладом працівника поліції (ювенальна превенція, дільничні, ПОГи), який допомагав би розв’язувати проблемні ситуації на місці;

• Провести спільні навчання поліцейських, соціальних педагогів, психологів та дітей, під час яких вони навчалися б принципам медіації та виходу з конфлікту (позитивний досвід в цьому напрямку на Хмельниччині уже є);

• З боку місцевої влади — посилити контроль за прийняттям рішень про надання дозволу на продаж алкоголю та тютюну у закладах, розташованих поблизу навчальних закладів;

• Систематичне спілкування поліцейських з підлітками на теми протидії булінгу та безпеки в соцмережах;

• З боку адміністрації навчальних закладів — невідкладне інформування поліції у разі підозри щодо участі учнів у небезпечних інтернет-спільнотах.

За матеріалами  © Офіційного сайту Національної поліції: https://hm.npu.gov.ua/news/policziya-i-diti/v-gunp-v-xmelniczkij-oblasti-vidbulas-koordinaczijna-narada-na-temu-stvorennya-bezpekovogo-seredovishha-dlya-ditej/

 

попередня статтяУспіхи юних туристів Хмельниччини у змаганнях походів
наступна статтяКількість нещасних випадків без врахування профхвороби на COVID-19 зменшилась на 25,4%