Кількість нещасних випадків без врахування профхвороби на COVID-19 зменшилась на 25,4%

«Робота страхових експертів з охорони праці управління виконавчої дирекції Фонду в Хмельницькій області та його відділень сьогодні має максимальне навантаження, пов’язане із участю в проведенні розслідувань гострого професійного захворювання медиків», – зазначає начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області Сергій Кіндзерський. – «Вона направлена на проведення якомога повного, якісного та об’єктивного розслідування нещасних випадків та профзахворювань на виробництві, у тому числі випадків професійного захворювання медичних працівників коронавірусною інфекцією. Адже від оперативності й об’єктивності роботи комісій з розслідування залежить відповідний соціальний захист застрахованих осіб, зокрема медичних працівників, які працюють у надзвичайно складних умовах».

На підприємствах області упродовж 2020 року було зафіксовано 304 нещасних випадки, на які складено акти за формою Н-1/П (пов’язані з виробництвом), що у 2,5 рози більше, ніж у 2019 році. З них 216 – випадки гострого професійного захворювання працівників закладів охорони здоров’я на COVID-19. Гострі профхвороби склали за підсумками минулого року 71 % від загальної кількості нещасних випадків.

Водночас, без врахування гострих професійних захворювань на COVID-19 кількість нещасних випадків зменшилась на 25,4 % – зі 118 у 2019 році до 88 у 2020-му.

Загалом з початку пандемії відділення управління виконавчої дирекції Фонду в Хмельницькій області отримали 1611 повідомлень про клінічно підтверджені випадки захворювання працівників закладів охорони здоров’я на COVID-19, з яких розслідування завершено по 1139 випадках, 438 з яких визнано комісіями пов’язаними з виробництвом, у тому числі 19 – смертельні.

Нагадаємо, у разі настання нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання Фонд соціального страхування України здійснює для потерпілих такі виплати:

1) допомогу у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю до відновлення працездатності або встановлення інвалідності;

2) одноразову допомогу в разі стійкої втрати професійної працездатності або смерті потерпілого;

3) щомісячну страхову виплату в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку потерпілого;

4) страхову виплату потерпілому у розмірі його середньомісячного заробітку при тимчасовому переведенні його на легшу нижчеоплачувану роботу;

5) щомісячну страхову виплату особам, які мають на неї право в разі смерті потерпілого;

6) відшкодування вартості ритуальних послуг, пов’язаних з похованням.

Крім того, у разі настання страхового випадку за кошти Фонду соціального страхування України здійснюється надання медичних і соціальних послуг. Зокрема, фінансується лікування всіх прямих наслідків страхового випадку до відновлення здоров’я або упродовж усього життя потерпілого у разі визначеної в цьому потреби, проходження курсу оперативної реабілітації на базі санаторно-курортних закладів, проведення досліджень, здійснення оперативних втручань, ендопротезування, протезування, забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення тощо.

попередня статтяЯк створити безпекове середовище для дітей та попередити булінг обговорили поліція та влада
наступна статтяУ Хмельницькому відзначили сьому річницю cтворення Національної гвардії України