Юна скрипалька з Хмельницького Софія Зульфікар підкорює нові всесвітні горизонти

Зульфікар Софія, 13 років, учениця VII класу Хмельницької школи мистецтв «Озерна», школи-студії при фаховому коледжі ім. В. Заремби, стипендіат міського голови та стипендіат обласної ради, учасниця Хмельницької обласної дитячої філармонії.

У свої 13 років Софія пройшла конкурсний відбір і стала членом молодіжного симфонічного оркестру України під патронатом Берлінської філармонії (диригент – Оксана Линів). Стипендіат Міжнародної літньої музичної академії (м. Кремона, Італія). Учасниця проєкту народної артистки «Богдана Півненко та талановиті діти України». Лауреат численних престижних Всеукраїнських та Міжнародних скрипкових конкурсів. Лише за останні чотири місяці володарка Гран-прі у шести потужних Всеукраїнських та Міжнародних конкурсах.

Окрім того, Софія активно долучається до волонтерської діяльності на збір коштів ЗСУ, виконуючи програми на різних концертних майданчиках міста та області.

Відмінниця у навчанні, Зульфікар Софія нагороджена почесною відзнакою «Відкриття року – 2023», здобувач освіти 7 класу гімназії № 2 м. Хмельницький, переможець I та II етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких проєктів «Перший крок в науку», секція «Англійська мова».

У липні 2023 року в італійському місті Сан-Віто-аль-Тальяменто відбувся всесвітній конкурс юних скрипалів «Piccolo Violino Magico», у якому брали участь 20 найкращих скрипалів з усього світу віком до 13 років. Конкурсанти представляли США, Японію, Китай, Австралію, Південну Корею, Іспанію, Канаду та інші країни. А честь України на конкурсі достойно захистила Софія Зульфікар. Для 13-річної скрипальки це перший конкурс такого рівня, до якого вона готувалася дуже відповідально і старанно, адже складна для виконання  програма складалася з трьох турів у супроводі оркестру Orchestra d’Archi Arigoni, диригент – Giancarlo Guarino.

Свою участь у конкурсі «Piccolo Violino Magico» Софія професійно довела попереднім відбірковим туром. Серед численних заявок було відібрано 20 найкращих юних скрипалів світу, які й були запрошені до Італії.

Софія виконувала таку програму, яка складалася із всесвітньо відомих творів, серед яких і «Мелодія» Мирослава Скорика, який публіка сприйняла особливо тепло.

Журі конкурсу складалося з найвидатніших скрипалів сучасності, у яких Софії пощастило отримати майстер-класи (Henja Semmler, Robin Willson, Pavel Vernikov).

Голова журі – Павел Верніков, всесвітньо відомий скрипаль, українець за походженням – та Софія Зульфікар

Надзвичайно почесно повідомити, що єдиний представник з України – Софія Зульфікар – нагороджена званням Дипломант конкурсу зі спеціальним призом за краще виконання барокового концерту, а також грошовою премією. Вітаємо переможницю!

Церемонія нагородження Piccolo Violino Magico

Продовженням бурхливого липня стало навчання Софії в Міжнародній музичній літній академії у місті Кремона, Італія (Cremona International Summer Musical Academy). Кремона – край найвидатніших скрипкових майстрів: Страдіварі, Аматі, Гварнері та інших легендарних майстрів. Споконвіку у місті вирує високе скрипкове мистецтво, на сьогодні 150 скрипкових майстрів продовжують справу своїх попередників. Приватні уроки, майстер-класи, камерна музика, гра в оркестрі та багато публічних виступів на різних майданчиках та сценах міста – це незабутній досвід, який подарувала Академія. Nigel Bardsley, Mark Lakirovich, Eyal Kless, Andrii Isakov, Mana Tokuno, Pei-Chi Hong та інші видатні постаті, у яких Софія почерпнула цінні знання та досвід. Величезна вдячність директору Академії – Марку Лакіровичу – за подаровану стипендію на навчання в Summer Musical Academy.

Марк Лакірович та Софія Зульфікар

Надзвичайно приємно зазначити, що Софія стала Лауреатом ІІ Премії Міжнародного конкурсу в Кремоні, а також нагороджена Дипломом за краще виконання твору італійського композитора – Н. Паганіні «La Campanella».

Звісно, за такими високими досягненнями стоїть робота викладача та підтримка батьків. Щира вдячність викладачам: Вірі Пасеці за багаторічну вкладену працю та Андрію Ісакову за підготовку до конкурсів. А також велика вдячність концертмейстеру Наталії Полтавцевій.

Особлива вдячність львівському майстру – Оресту Пуцентелі, який надав одну зі своїх найкращих скрипок для участі Софії у потужних міжнародних конкурсах, щоб яскраво представити Україну на світовій арені.

Перемога Софії не виключно особиста, а вагома на культурному фронті нашої держави.

Наразі Софія готується до поїздки в Брюссель (Бельгія) та м. Брешія (Італія) у складі молодіжного симфонічного оркестру України. Тож побажаймо успіхів юному таланту.

Надзвичайно пишаємося усіма нашими дітьми, що залишились в Україні та у важких умовах війни розвиваються, вчаться і тримають культурний фронт України.

За матеріалами ХОНМЦКіМ

попередня статтяЯк звільненим з полону отримати ваучер на навчання?
наступна статтяЯк оформити цифрову картку єВідновлення в Ощадбанку