Розпочали роботу балансові комісії: звітують комунальні заклади охорони здоров’я

12 травня  в обласній раді розпочала роботу комісія з підведення підсумків фінансово-господарської діяльності комунальних некомерційних підприємств, закладів охорони здоров’я – об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Хмельницької області за 2020 рік. Сьогодні голова обласної ради Віолета Лабазюк разом зі своїми заступниками Володимиром Гончаруком та Валентином Соколюком, депутатами обласної ради та іншими членами балансової комісії заслухали керівників та фінансистів медичних закладів, управління якими здійснює обласна рада.

Загалом, в управлінні обласною радою знаходиться 28 закладів охорони здоров’я. Сьогодні, в перший день роботи комісії, звітували про свою минулорічну діяльність 12 об’єктів, а саме: обласна лікарня, обласний серцево-судинний центр, обласна дитяча лікарня, обласна стоматологічна поліклініка, обласний центр служби крові, обласний протипухлинний центр, обласний дерматовенерологічний центр, обласний медичний центр психічного здоров’я, обласний протитуберкульозний диспансер, Голозубинецька обласна протитуберкульозна лікарня, обласний заклад з надання психіатричної допомоги, обласне бюро судово-медичної експертизи.

Заступник директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Лариса Жук поінформувала присутніх  про діяльність мережі обласних закладів охорони здоров’я. Впродовж 2016-2020 років в області діяла програма централізованого забезпечення медичних закладів дороговартісним медичним обладнанням, медикаментами та виробами медичного призначення на 2016-2020 роки. Минулоріч в рамках програми на потреби медзакладів було спрямовано понад 39 мільйонів гривень.

Уже у восьмому скликанні, 24 грудня 2020 року, на другій позачерговій сесії депутати дану програму продовжили ще на три роки, до 2023. На цей рік у обласному бюджеті на фінансування програми уже передбачено майже 30 мільйонів гривень.

В області також діє обласна програма розвитку та підтримки комунальних закладів охорони здоров’я, в рамках якої проводяться протипожежні заходи, оплата праці, покращення матеріально-технічної бази, реконструкція чи капітальні ремонти.  У минулому  році на виконання заходів цієї програми було виділено майже 77 мільйонів гривень. На підтримку комунальних закладів  у 2021 році депутати передбачили з обласного бюджету понад 74 мільйони гривень.

Впродовж останніх років у рамках програми державних медичних гарантів заклади охорони здоров’я перетворені на комунальні некомерційні підприємства та перейшли на новий  механізм фінансування «за надані медичні послуги».  Кошти медичні заклади отримують з Національної служби здоров’я України за результатами укладених договорів та отримані пакети лікування. Тому більшість комунальних медичних закладів області додатково до виділених коштів з обласного бюджету уже мають власні зароблені кошти.

На думку членів комісії, саме обласні медичні заклади комунальної власності мають стати взірцевими у всіх напрямках – починаючи від надання якісних медичних послуг і завершуючи благоустроєм територій. Тому, динамічний розвиток таких закладів для обласної ради є пріоритетним.

“Увесь можливий фінансовий ресурс обласного бюджету потрібно направити на висококваліфіковану діагностичну та лікувальну послугу населенню”, – погоджується з депутатами і голова обласної ради. На думку Віолети Лабазюк,  в сьогоднішніх реаліях сучасний керівник закладу охорони здоров’я має бути ефективним менеджером.

Члени балансової комісії проаналізували використання кожним закладом у минулому році коштів на теплопостачання та енергозабезпечення, витрат на одного пацієнта, потреби у передбаченні капітальних видатків.

Завтра, 13 травня перед членами балансової комісії звітуватимуть керівники решти 16 закладів: обласної бази спеціального медичного постачання, обласного госпіталю ветеранів війни, обласного дитячого спеціалізованого санаторію «Світанок», Великожваницького обласного дитячого пульмонологічного санаторію, Кам’янець-Подільського обласного дитячого спеціалізованого санаторію, Староушицького обласного дитячого санаторію «Дністер», Шепетівського, Чемеровецького, Кам’янець-Подільського та Хмельницького базового медичних коледжів, обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, обласного патологоанатомічного центру,  обласного центру медико-соціальної експертизи, обласного спеціалізованого будинку дитини, обласного Центру профілактики та боротьби зі СНІДом та обласного центру громадського здоров’я.

За результатами роботи комісій напрацьовані висновки буде направлено галузевому департаменту та керівникам закладів.

попередня статтяВизначено переможців обласного конкурсу науково-дослідних робіт
наступна статтяВасиль Добровольський – цьогорічний лауреат обласної премії імені Дмитра Прилюка в галузі журналістики